Слонско ухо – пухкаво цвете без претенции

Как да отглеждаме слонското ухо или Хемантус мултифлорус?

08.09.2015г. / 13 22ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Слонското ухо или още Хемантус мултифлорус е изключително интересно и красиво саксийно цвете. Представлява ниско растение с месести листа и стъбло. Цъфти през юли и август в сферични цветове, наподобяващи пухкаво глухарче. Цветовете му са обагрени в червено или бяло.

Това растение се отглежда много лесно в домашни условия. Засажда се чрез луковици. 

Местоположение

 

Изберете добре осветено, но скрито от пряка слънчева светлина място. През пролетта и лятото можете да изнасяте цветето на открито, но внимавайте със слънчевите лъчи. 

Температура

Най-добрата температура за слонското ухо е около 20 градуса. Дори през лятото не трябва да се допускат екстремно високи температури. Ако навън е прекалено топло. Приберете го вътре в охладена стая. Избягвайте директно изложение на климатик. 

През зимата температурите не трябва да падат под 15 градуса.

Почва

 

Почвата за слонското ухо е обикновена градинска смес, но с добавено малко количество глина. Много е важно да осигурите добър дренаж на саксията, за да не загние луковицата. 

Свързани статии

Поливане

Поливането е добре да е умерено, не прекалено. Именно заради опасността от задържане на влага саксията трябва да е добре дренирана.

Иначе можете да поливане слонското ухо с вода директно от чешмата. Не е нужно водата да престоява или да е със стайна температура.

Размножаване

 
Размножаването става чрез разсаждане на луковици или чрез резници. Най-лесно е чрез резници от листа. Поставете ги във вода или влажен пясък. Когато пуснат коренови мустачки, вкоренете в плитка саксия с градинска почва, смесена с малко глина. Можете да наторите, само ако сте сигурни, че има обособени корени. 

Снимка: Wikimedia Commons

Коментирай