Снимка: istock
Акебията е изключително интересно увивно растение, чиито цветове ухаят на шоколад, откъдето идва и прякорът ѝ „шоколадова лоза“. Може да достигне височина до 10 метра.
Акебията се отглежда както в градина, така и в домашни условия. Може да се развие като храст или като дърво в зависимост от подрязването. Цветовете на акебията са по-често лилави, но се срещат и в бледорозово. Ароматът им е наистина прекрасен и наподобява шоколад. Растението образува и плодове, които могат да се ядат.
Родината на акебията е Китай и Япония. Среща се и в Корея.
Снимка: iStock
Аубриеция – пищна украса за балкона и градината
Местоположение и светлина
Много е важно да изберете правилното местоположение за акебията, защото тя има „навика“ да взима превес над останалите растения наоколо, да заграбва от минералите в почвата, да ги засенчва, да отнема светлината, водата и пространството за растеж и разклоняване. Така че имайте това предвид, когато я засаждате в градина.
Снимка: Wikimedia commons
По отношение на светлината акебията предпочита сенчести и полусенчести места, които не са пряко огрени от слънцето. Подходящи са северните изложения, въпреки че може да вирее и на по-топли и светли места.
Инкарвилея – красиво цвете за дома и градината
Снимка: pixabay
Поливане
Акебия обича влагата. Полива се редовно. Дори почвата да стои влажна през повечето време, това няма да ѝ навреди, даже напротив.
Почва
Подходящата почва за акебията трябва да е песъчлива и задължително влажна. Растението се чувства добре и в кална почва. Вирее най-добре, когато кореновата му система е обградена от много вода.
Снимка: pixabay
Шибой – най-ароматното цвете в градината
Температура
Акебията е изключително издръжливо растение. През зимата понася температури от 20 градуса. Може да презимува на открито без проблеми. През лятото подходящите температури са от порядъка на 23-25. Ако спазите изискването за сенчесто северно изложение ще ги постигнете, дори в топли летни дни.
Домашни растения, които облекчават симптомите на алергия
Пресаждане
Размножава се лесно, най-често чрез семена. Те обикновено поникват за около 2-3 месеца, като температурата не трябва да пада под 15 градуса. Растението достига пълната си зрялост, цъфтеж и плодонос след петата година.