Срам! Парите за майчинство остават 240 лв и догодина

Болна тема в една (не)здрава държава...

05.12.2012г. / 15 12ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Нищо ново, както се казва, и все пак, струва си да поговорим на тази болна, болезнена за всички родители тема.

Скъпи майки, родители, Народното събрание официално отхвърли предложение на опозиционните партии парите за майчинство да се увеличат през идната година. От няколко години, както добре знаем, те стоят на срамната сума от 240 лева. Това, което се случва, въпреки протестите на родителите, е срамно, основно поради 2 причини:

1. Минималната работна заплата е 290 лв, а от януари 2013-та година ще стане 310 лв. Колкото и да се опитват да ни убеждават управляващите, че минималното заплащане не е обвързано с парите за майчинство, фактът, че майките взимат нищожна сума пари, си остава срамен.

2. Прагът на бедността у нас официално се повишава и от 1-и януари това ще бъде доходът от 236 лв на член от семейството. Дали изобщо е необходим коментар тук?

И така, за поредна година се очертава жените, излезли в отпуск по майчинство, да бъдат пренебрегнати от системата, поставени в унизителното положение да отглеждат децата си на прага на бедността у нас. За кой ли път си задавам въпроса „Какво правя в тази държава“, и ще търся отговора навсякъде, но не и в нашите институции, чиято основна цел би трябвало да е да повдигнат стандарта ни на живот. Уви, поредната илюзия...

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Нела Панова ( преди 11 години )
6 rate up comment 0 rate down comment
Tina ( преди 11 години )
Zdraveite i ot men.Az sam mnogo shtasliva,che shte rajdam ne v BG,a v Germania,strana,koiato se griji strahotno kakto za maikata taka i za deteto.Tuk ima mnogo zakoni i pravila,koito sa v polza na deteto....v BG da imash dete e luks.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Читател ( преди 11 години )
Хей, приятели комунизма си отиде. В нормалния свят, майчинството е не повече от 3 месеца, годишната отпуска е една седмица в САЩ, само някои много мощни фирми си позволяват бонуси.Българинът трябва да разбере, че с парите за майчинство и детски се стимулират само ромското плодене и развъждане. Същите тези роми после висят на социалната страна на бюджета, защото от тях не става нищо. Неграмотни, израснали в нищета и недоимък, закърмени с лош външен вид, лошо държание и дори с пороци като кражба, просене, наркотици Идват избори, и аз мога да ви обещая минимална работна заплата плюс 100 лв. отгоре за майчинство. Какво от това, че за пореден път ще ви излъжа. Досега винаги минаваше и вие забравяхте, че ви лъжа.Кой може да ми подири сметка. "Съжалявам, но наследството от предното правителство ни изненада" - редовното оправдание на всички до сега. Ако дадем шанс на тези в момента, да видим те какво оправдание ще кажат - просто не обещават, защото знаят че немогат да направят такива харчове. Хубаво е да получаваш пари от горе, то идете в градинката с децатаи вижте, колко от тях /майките/ пушат. 5 лв. кутия цигари - Много ясно , че 240 лв не стигат. Хайде останете си със здраве и за вас и за рожбите ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар