Сред номинираните за голямата награда бяха ресторанти от цялата страна: Вишните, Енотека Уно, Класик Гурме, Ла Капанина и Талисман от София, Мусала палас – Варна, Силвър Гурме – Златни пясъци и Chef's – Пасарел.
В отделните категории награди получиха:
Ресторант на читателите – Гурме клуб класик
Награда за дебют 2006 – Chef's, pasarel
Награда за авторска кухня – Пламен Стамов главен готвач в ресторант Силвър гурме, Златни пясъци
Награда за най-добра селекция на напитките – Мусала палас, Варна
Бар енд динър на 2006 – Брасери, София
Специална грамота за принос в ресторантьорството в България получи Жана Банкова, главен мениджър на веригата ресторанти Ла Капанина.
Награда на dir.bg за уебсайт е за Енотека Уно.
Класацията на ресторантите беше през цялата година, като те бяха разделени на три категории: Класен ресторант, Добър ресторант и Вкусно място.
Ресторантите в първата категория се оценяваха по отлична авторска кухня, съчетание и подбор на напитките, ниво на обслужване и комфортна обстановка.
Втората категория включва ресторанти със собствен стил и атмосфера и с професионално отношение към храната и виното. В категорията – Вкусно място попадат непретенциозни заведения, където има разумно съотношение между качество и цена.
Сред финалистите попаднаха ресторантите от първите две категории.
В конкурса Ресторант на годината през изминалите години носители на голямата награда са били: 2005 – Талисман, София, 2004 и 2002 – Вишните, София, 2003 – Хеброс, Пловдив, 2001 – Отвъд алеята зад шкафа, София.
За първи път за победителя в конкурса бе осигурена материална награда от фирма Пиеро – конвектомат модел ФМ611Е3 с производител Angelo Po. В най-общи линии това е уред от ново поколение, който приготвя храните с помощта на въздушни потоци.
На победителите ЧЕСТИТО!