Продукти:
1 голяма замразена гъска (може и голямо пиле)
300 г гъби
2 глави лук
2-3 скилидки чесън
1 кафеена чашка ориз
чер пипер
1 ч. л. босилек
1 ч. л. риган
сол
олио за задушаване на плънката
червен пипер
Особеното на тази рецепта е, че гъската (пилето) трябва да се обезкости докато не е добре размразена, най-добре със медицински скалпел или с тънък остър нож, но така че да се запази целостта на птицата.
Приготвя се плънката, като се задушават продуктите:
- ситно нарязаният лук и чесън;
- гъбите, нарязани на дребно;
- оризът и подправките.
Птицата се осолява отвътре и се пълни с приготвената плънка. Напълват се и прорезите на бутчетата.
Зашиват се всички отвори и се поставя в намазана с мазнина тавичка и се сипва малко вода.
Поставя се във фурната да се пече и след като се зачерви леко отвън се покрива с фолио.
Пече се около 2 часа (ако е пиле) и около 3 часа (ако е гъска) на по-слаба фурна.
Маха се фолиото и се запича отвън да се зачерви. При сервирането птицата се реже с остър нож на порции без да се разваля цялостния й вид.
Птицата може да се изпече и в голяма йенска тавичка с капак без да се отваря капака.
Ястието може да се приготви за коледа, като около гъската се нареди нарязано кисело зеле.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Тази рецепта участва в конкурса "Модерна домакиня"