Меню

Пиле чимичури

10 ноември 2018 | 10:57 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
½ чаша смлян магданоз 
2 и ½ супени лъжици зехтин
2 супени лъжици ситно нарязан риган 
1 супена лъжица червен винен оцет 
2 скилидки чесън, пресован
¼ чаена лъжица сол
1/8 чаена лъжица червен пипер 
1 щипка черен пипер 
1 цяло пиле 
1 супена лъжица зехтин
1 голяма глава лук, нарязан 
½ чаша пилешки бульон
60 мин.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Смесете магданоза, 2 и ½ лъжици зехтин, риган, оцет, чесън, сол, червен и черен пипер заедно в купа. Разбъркайте добре соса чимичури.

Разфасовайте пилето внимателно. Ако не можете да се справите с тази задача, направете рецептата с обезкостени пилешки гърди.

Втрийте добре соса чимичури навсякъде по пилето от всички страни. След това го увийте в найлоново фолио и съхранявайте в хладилник 24 часа, за да се маринова добре и да поеме всички аромати.

Извадете от хладилника и оставете да се стопли до стайна температура за 1 час. Загрейте фурната на 230 градуса.

Намажете или полейте пилешкото с 1 супена лъжица зехтин. Овкусете с още малко сол и черен пипер. Постелете нарязания на колелца лук на дъното на тава за печене. Върху него подредете пилешкото. Залейте с разтворения бульон.

Печете в загрята фурна за 45 минути. Ако имате термометър за готвене, измерете температурата вътре в месото. Ако е около 74 градуса, значи и е време да изключите фурната и да оставите пилето да почива в нея за 10 минути.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай