Меню

Пълнен кервиз с ориз и кайма

24 януари 2011 | 12:30 | Аз жената
Добави в любими
За 4 порции:
4 бр. средни глави кервиз
300 г кайма
1 глава лук
3 с. л. ориз
100 г кашкавал
4-5 стръка копър
4-5 стръка магданоз
1 к. л. бял пипер (може и черен)
1 к. л. червен пипер (може и лют)
олио
сол на вкус
1 ч.40 мин.

Продукти
Приготвяне

Загрявам олиото в тиган и запържвам каймата с настъргания лук, добавям изчистения и измит ориз и запържвам още малко след което отстранявам от котлона.

Към тази смес прибавям накълцаните на дребно копър, магданоз и другите подправки.
Измивам главите кервиз и обелвам горния слой (като ябълка) като обелените ги слагам в купа с вода и малко оцет, за да не потъмнеят, докато приготвям другите.

Разрязвам по средата кервизите на полукълба и издълбавам вътрешността като оставям около 1 см разстояние. Така получените кервизени шолички пълня рехаво със сместа, която запържих и нареждам в тавичка за печене. Наливам 300 мл вода и щипка сол. Покривам отгоре с фолио, за да се задушат около 20 мин на 200 градуса. След като вече са готови, отстранявам фолиото и ги поръсвам с настърган кашкавал и допичам до зачервяване.
Гарнирам по желание със зелена салата, но може да се приготви бешамелов сос като се ползва бульонът, останал при печенето. Става много вкусно!

* * *

Пълнени тиквички с кайма
Пълнени камби с кайма
Моркови с кайма

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Петя ( преди 12 години )
Страшно много ми харесаха, в моето семейство обичаме много кервиз, но този вариянт на приготвяне не ми е минавало през ума- ще изненадам половинката си за св.Валентин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Светлана ( преди 12 години )
Много оригинална идея, предполагам ще стане много вкусно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар