Загрявам олиото в тиган и запържвам каймата с настъргания лук, добавям изчистения и измит ориз и запържвам още малко след което отстранявам от котлона.
Към тази смес прибавям накълцаните на дребно копър, магданоз и другите подправки.
Измивам главите кервиз и обелвам горния слой (като ябълка) като обелените ги слагам в купа с вода и малко оцет, за да не потъмнеят, докато приготвям другите.
Разрязвам по средата кервизите на полукълба и издълбавам вътрешността като оставям около 1 см разстояние. Така получените кервизени шолички пълня рехаво със сместа, която запържих и нареждам в тавичка за печене. Наливам 300 мл вода и щипка сол. Покривам отгоре с фолио, за да се задушат около 20 мин на 200 градуса. След като вече са готови, отстранявам фолиото и ги поръсвам с настърган кашкавал и допичам до зачервяване.
Гарнирам по желание със зелена салата, но може да се приготви бешамелов сос като се ползва бульонът, останал при печенето. Става много вкусно!
* * *
Пълнени тиквички с кайма
Пълнени камби с кайма
Моркови с кайма