Меню

Огретен с картофи, праз лук и шунка

12 февруари 2015 | 12:01 | Михаела Лазарова
Добави в любими
1  кг картофи, обелени и тънко нарязани
2-3 стръка праз, без перата
200 г  шунка
100 г сирене чедър, настъргано или 150 г кашкавал
1 бучка масло за намазване на тавичката
1 скилидка чесън, стрита
щипка индийско орехче
сол, черен пипер
400 мл течна сметана за готвене или заквасена
150 мл прясно мляко
1 ч.40 мин.

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

В тенджера сложете сметаната, млякото, чесъна, индийското орехче и я поставете на котлона да заври. Обелете картофите и ги нарежете на тънки колелца. Празът също се нарязва с размери като за салата, а шунката може да нарежете на лентички или кубчета.

След като сметановия сос заври и се посгъсти, махнете тенджерата от котлона. В тавичка наредете картофите, праз лука и шунката. Подредете ги така, както ви харесва или разбъркайте добре всички съставки.

След това залейте със соса, овкусете със сол, черен пипер и поръсете със сиренето. Покрийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. След около 30-40 минути проверете дали картофките са готови и премахнете фолиото. Печете още около 15 минути.

Снимка: Thinkstock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай