Здравословно телешко задушено със зеленчуци и сухо вино

11 февруари 2016 | 17:00 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
2 супени лъжици рапично олио
¼ чаша нарязан бекон
500 г телешко месо
1/8 чаена лъжичка сол
1/8 чаена лъжичка черен пипер
4 моркова, нарязани на кръгчета или на по-ситно
4 стръка целина, нарязани на ситно
2 големи глави лук, нарязани на ситно
3 супени лъжици доматено пюре
6 малки доматчета, нарязани на едро
1 чаша сухо бяло вино
2 супени лъжици бял оцет
1 л разтворен говежди бульон
3 клонки прясна мащерка
1 дафинов лист
90 мин.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Загрейте мазнината в тиган. Запържете бекона в нея, докато се зачерви. Разбърквайте от време на време, за да не загори.

Добавете телешкото месо, нарязано на едри парчета. Поръсете със сол и пипер. Гответе за около 10 минути, докато се запържи и покафенее. Извадете месото, отцедете го.

В тигана добавете морковите, лука, целината, доматеното пюре и разбъркайте за около 2 минути. След това добавете доматите, виното и оцета. Нека кипне. Когато доматеният сос забълбука, намалете котлона.

Прехвърлете месото в по-дълбок съд. Излейте получения сос към месото. Долейте и бульона, предварително разтворен. След него прибавете останалите подправки и оставете да къкри около 40 минути или докато сосът започне да се редуцира и сгъстява.

Изхвърлете дафиновия лист. Сервирайте горещо.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай