Телешки стекове с лук и сос грейви

14 април 2019 | 06:25 | Илияна Николова
Добави в любими
500 г телешка кайма
1 яйце
¼ чаша хлебни трохи или галета 
1/8 чаена лъжичка черен пипер 
½ чаена лъжичка сол 
½ чаена лъжичка чеснова прах
1 чаена лъжичка сос Уорчестър 
1 супена лъжица зехтин 
1 чаша лук, нарязан на тънко 
2 супени лъжици брашно 
1 чаша телешки бульон
1 супена лъжица шери
60 мин

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

В голяма купа смесете каймата, яйцето, галетата, пипера, солта, чесновия прах и соса Уорчестър. От сместа оформете 8 топки. След това ги сплеснете с длани, за да добият форма на стекове за бургер.

Загрейте мазнината в дълбок тиган на средна температура. Запържете стековете и лука за няколко минути от всяка страна, докато покафенеят. Извадете стековете и ги оставете настрана.

Поръсете лука в тигана с брашното. Разбъркайте с дървена лъжица, за да изстържете останките от месото на дъното на тигана. Отделно смесете бульона и шерито, след което ги прибавете в тигана. Овкусете със сол. Намалете котлона и оставете соса да се глазира и редуцира.

След това намалете температурата до минимум. Върнете месото в тигана, за да се смеси добре със соса грейви. Покрийте с капак и оставете да се готви още 15 минути.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай