Цветана Манева изгря като Клитемнестра в театър "София"

30.04.2010г. / 17 00ч.
Мария Дуковска
Цветана Манева изгря като Клитемнестра в театър "София"

Дълго време се колебах дали да сложа това заглавие - Цветана Манева изгря на сцената на театър "София". Все пак глаголът "изгря" подхожда за млад, прохождащ в актьорската професия талант. Всъщност употребих глагола, защото в своята дългогодишна театрална кариера, Цветана никога не е играла на сцената на "София".

И когато на премиерата на спектакъла "Електра или свалянето на маските", голямата ни актриса се превъплъти в образа на Клитемнестра, тя наистина изгря! Невероятният й талант и харизма бяха усетени от публиката в пълната зала, дори и за краткото й участие в постановката.

Партньори на Цветана Манева в сценичната игра са актьорите от трупата на театър "София" - Лилия Маравиля (Електра), Калин Врачански (Пилад), Мартин Гяуров (Орест), Ангел Георгиев-Ачо (Егист), Пламен Манасиев (Теодор), Николай Антонов, Николай Върбанов.
Базирана на древногръцката митология, пиесата разглежда трагичната съдба на Електра и решението й да убие родната си майка Клитемнестра. Героинята на Лилия Маравиля е твърдо решена да отмъсти на майка си и любовника й, които убиват баща й, владетелят на Гърция. Нейни съучастници в зловещия план са съпругът й Теодор, приятелят Пилад и любимият й брат Орест.

"Пиесата се занимава основно с разпада на личността на Електра в деня, в който трябва да извърши това, за което се готвила цял живот", обясни сюжета режисьорът на постановката Здравко Митков.

Постановката впечатлява не само с актьорския си състав, но и със смелостта да се постави текст на великата Маргьорит Юрсенар, първата дама, приета за член във Френската академия на науките. Ако и това не ви се струва достатъчно, за да си купите билет за днешното представление (от 19.00 часа), нека да допълня, че звездата от "Стъклен дом" Калин Врачански играе през цялото време гол до кръста... Разбира се, това не е основното достойнство на постановката, но със сигурност е едно добро режисьорско виждане, имайки предвид манията по актьора в последно време. :)

Може да гледате постановката "Електра или свалянето на маските" на 4 и 26 май, 19.00 часа, Голяма сцена, театър "София".

* * *
Отново се играе пиесата “Суматоха” на Радичков
Програмата на Унгарския културен институт за май 2010
Изкуството като мода

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Електра ( преди 11 години )
Продавам 2 билета за постановката Електра на 8 декември в театър София- 15 лева двата- 0889198199
отговор Сигнализирай за неуместен коментар