Мнение за наводнение

18.05.2010г. / 16 08ч.
Аз жената
Мнение за наводнение

Тежките последствия от придошлите води на река Глазне в Банско най-вероятно са резултат и от човешка дейност в Национален парк Пирин, предупреждават от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

През последните години в сърцето на Национален парк Пирин бяха изградени нови ски писти и съоръжения. Обезлесени бяха близо 250 хектара девствени гори по стръмни терени във високата част на планината. Голяма част от просеките са в пъти по-широки от разрешеното, а за половината нови писти няма въобще необходимите оценки за въздействие върху околната среда.

Продължителните обилни валежи са най-честата причина за преливания на реки, но обезлесяването вследствие изсичането на гори за ски писти също може да е сред основните причини за наводнението в Банско. Горите със своите дървета и повърхност на листата и дебелата рехава горска постилка попиват голяма част от влагата при дъжд. За разлика от тях по утъпканите писти цялата вода изтича веднага по повърхността към най-близката река.

Намаляването на тревното покритие и увреждането на почвения слой след строежа на писти, както и утъпкване на почвите в ски зоната също намаляват възможностите за естествено попиване при сериозни валежи и увеличават значително прииждането на реките.

Стесняването на речното корито чрез диги, за да се отвоюва допълнително пространство за застрояване, води до намаляване на обема, който може да поеме допълнителните количества вода.

При използването на изкуствен сняг за ски пистите се натрупва повече снежна покривка от естественото и съответно по-голям отток при нейното разтапяне, припомнят природозащитниците.

Коалицията „За да остане природа в България“отново се обръща към Министерство на околната среда и водите за проверка доколко се спазват условията на концесията на ски зона Банско в Национален парк Пирин. Наскоро изчисления по сателитни снимки показаха, че е възможно използваната площ от националния парк за ски зона да е два пъти по-голяма от договореното в концесията.

Преливания на река Глазне в Банско са наблюдавани и преди, но никога с подобна честота, както през последните няколко години.

* * *

ЮНЕСКО поставя Национален парк “Пирин” в застрашения списък
Дълбаенето на реките за баластра не е безобидно
Да запазим горите

Коментирай