Как да разпознаем дали месото е прясно?

07.06.2010г. / 10 44ч.
Вергиния Генова
Как да разпознаем дали месото е прясно?

Когато купуваме месо винаги се взираме в етикета, с цел да установим дали месото е прясно. Оглеждаме го за цвят, ако не е вакуумирано, дори може да го помиришем, за да сме сигурни, че става за ядене.

А азиатците вече са измислили много прост, но и много гениален индикатор за годност на месото.
Този индикатор представлява етикет за годност във формата на пясъчен часовник. Той съдържа специално мастило, което променя цвета си в зависимост от количеството амоняк, което се отделя от месото. Колкото по-старо е месото, толкова повече амоняк се отделя и толкова по-оцветен става етикетът. При отделяне на амоняк над допустимото, което значи, че срокът на годност на въпросното месо е изтекъл, мастилото покрива баркода в долната част на етикета и той става нечетивен за датчика на касата. Следователно месото не може да бъде продадено.
Гениално, нали?
Вече можем да пращаме дори децата да пазаруват.
И това е само един от 2000 артикула, които са се конкурирали за наградата „Добър дизайн“ на ежегодното изложение Good Design Expo в Токио. Какви ли са другите?
Но дори и само този етикет за годност да се разработи у нас, мисля, че всяка домакиня моментално би дала награда не само за най-добър дизайн, но и за най-практично и полезно хрумване.

* * *

Как да разчитаме бар кодовете на стоките?
Коя хранителна добавка за какво е
Обработка на риба

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
rewind ( преди 11 години )
Наистина гениална идея и все пак ако стигне до тук ще бъде изшмекерувано по някакъв начин. Все пак сме една от първите държави възприела производството на кренвирши без месо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар