Политици и шеф-готвачи в кулинарен дуел в Борисовата градина

07.09.2010г. / 14 24ч.
Аз жената
Политици и шеф-готвачи в кулинарен дуел в Борисовата градина

На 11 септември 2010 г. от 10.30 ч. Борисовата градина в София ще посрещне най-шареното, колоритно и апетитно събитие на България – кулинарния фестивалПъстра трапеза“, организиран от „Ивитал Консулт“ ЕООД в партньорство с „Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите“ – А. Р. И. З.- 7 и Дирекция „Култура“ към Столична община.

За първи път професионалната кухня на „Пъстра трапеза“ ще се превърне в арена, на която един срещу друг ще премерят сили двама политици, подкрепени от шеф-готвачи. Имената им ще бъдат разкрити преди началото на събитието по време на което се очаква градусите в кухнята да се повишат до рекордни за септември стойности.

Сирене по шопски, пилешка кавърма и черноморска бяла риба са част от специалитетите, които Пеньо Иванов ще сготви за гостите на фестивала с любов. До този момент организаторите на фестивала са събрали над 1000 автентични рецепти от различни кътчета на България, част от които са представени в първата кулинарна книга на фестивала „Рецептите на баба“. Вкусовите предпочитания на българина показват, че най-популярни и обичани сред народа са традиционните погачи, баници, сармички, качамак, сирене и кисело мляко. Идеята на организаторите е, тази година кулинарна изложба в София да представи ястия от различни националности.

За втори път по време на фестивала ще се проведе състезанието за млади шеф-готвачи „Изследване на кулинарните традиции в различните региони на България като част от европейското кулинарно многообразие“, финансирано от програма „Младежта в действие“ на Европейската комисия.

Гостите на „Пъстра трапеза“ ще имат възможност да се включат за първи път в състезанието „Кой изяде млякото?" Шеф Иванов ще предизвика публиката на фестивала в София с още две кулинарни надпревари – новото състезание „Кой изпи виното?" и традиционното надяждане „Кой изяде боба?" Ще има ли състезание „Кой изяде баницата?" ще разберете, когато посетите празника.

Юри Димо, украинец от български произход, носител на много международни отличия по карвинг ще представи на „Пъстра трапеза“ изкуството на красивата храна. Пред очите на гостите на фестивала той ще извае изящни скулптури с причудливи форми и елементи в различни плодове и зеленчуци, които след всяка негова намеса се превръщат в привлекателни и апетитни кулинарни композиции.

Най-малките гости на фестивала ще могат за пореден път да развихрят своето въображение като нарисуват любимата си гозба в традиционния детски пленер. Организаторите на фестивала са горди от факта, че до този момент умелото съчетание на кулинарна тема и художествен похват е обединило таланта на над 4000 деца в националната изложба „Рецептите на баба“. Кулинарната визита на „Пъстра трапеза“ в Борисовата градина ще бъде богато доукрасена с фолклорните ритми на танцова формация „Български огън“.

Олга Ускова, председател на „Асоциацията на блондинките“ ще покаже, че красивите жени не само изглеждат добре, но готвят от вкусно по-вкусно. В професионалната кухня на фестивала, кулинарни умения ще демонстрират двама от най-дългогодишните участници в „Пъстра трапеза“ – любителите-готвачи Гергана Ламбрева от Пазарджик, която се занимава с бродерия и Джуд Абу Ал Шамлат от Сирия, за който готвенето е хоби.

Кулинарният фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“ се провежда за втора поредна година на национално ниво и има за цел да запази, съхрани и развие богатството на родната кулинария и традиции. Тази година фестивалът е посетил гр. Пловдив, гр. Свищов, с. Бъта, общ. Панагюрище, гр. Бургас, с. Гара Бов, гр. Благоевград, гр. Хисаря, гр. Кюстендил, гр. Велико Търново и с. Джулюница, общ. Лясковец. Всяка спирка от календара на събитието е родолюбив урок по българщина и любов към всичко родно. „Пъстра трапеза“ е своеобразен начин за връзка между поколенията, която предава и запазва автентичността и ценностите на родната кулинария и бит.

Следващата вкусна спирка от кулинарното пътешествие на фестивала е на 17 септември в гр. Поморие.

(Снимките са от „Пъстра трапеза на гости на моя град” София 2009 г.)

* * *

Фотографски изложби, куклена пиеса "Снежанка", и още от Унгарския културен институт през септември 2010

Коментирай