Защо работодателите трябва да наемат хора от FarmVille

12.10.2010г. / 12 51ч.
Вергиния Генова
Защо работодателите трябва да наемат хора от FarmVille

Говори се, че безработицата в България все повече и повече се увеличава, да, но наред с нея фирмите и ведомствата се сблъскват и с обратния проблем – недостиг на качествена работна ръка.

Въпросът е как да се задържат съвестните служители и да им се даде възможност да повишават квалификацията си и желанието си за работа. Колкото по-дълго човек стои без работа, толкова повече губи не само уменията си, но и трудовите си навици и желанието за работа. Същото е ако работи нещо неперспективно, което не му носи необходимото удовлетворение и материални блага.

Отделите за човешки ресурси обаче продължават да търсят нови кадри за фирмите си и вече прибягват до какви ли не рационални и нерационални методи и идеи – едни наемат хора според зодията, други според опита, трети само ако са препоръчани от приятел и така нататък.

А защо да не наемаме работници и според хобитата им: едни гледат „Листопад“ по телевизията, други предпочитат да пият бира с приятели, следователно едните ще бъдат подходящи за един тип работа, а на други ще им допада съвсем различна.

Хората се разделят и според вида он-лайн игри, които предпочитат. А ето няколко причини защо играещите FarmVille са за предпочитане като съвестни и трудолюбиви работници – най-кратко казано – защото те са точно такива.

Това са хора, които са готови:

  • Да спазват срокове – някои маниаци на FarmVille разпределят дневния си режим според това кога трябва да садят и жънат фармвилските си култури.
  • Да бъдат търпеливи – трябва доста упоритост и труд, за да минеш дори и само едно ниво в тази игра, която е доста рутинна.
  • Да работят постоянно, за да видят резултат – тружениците от FarmVille са готови дори да не спят, но да успеят да купят виртуалната къща на мечтите си, но дали днешните работодатели са готови да платят толкова, че за едномесечна или едногодишна работа при тях, човек да може да сбъдне подобна смела мечта.
  • Да работят в екип – фармвилци с радост помагат на съседите си, пращат им подаръци и работят в кооперации (всяка фирма ще се радва да има хора, които могат лесно да се сработват с останалите).
  • Да не се отказват при трудностите – фармвилците тъпо и упорито си обработват фермите, независимо колко далече им изглежда построяването на нова конюшня или гараж.
  • Да поискат помощ от съседите си – това качество е доста важно и в реалните трудови полета – трябва да може да поискаш помощ от другите, без да се чувстваш неловко от това.
  • Да помогнат – Обратният вариант да окажеш помощ на закъсал със сроковете, също е доста ценно качество в днешно време.
  • Да подреждат и аранжират – Фармвилци съвестно си подреждат именията, редят лехи с цветя, строят къщи, обори с добитък и т. н. – с една дума поглеждайки фермата им, можете да съберете доста информация за това доколко човекът е подреден, доколко има усет за хармония, какви са неговите приоритети и не на последно място дали е творческа личност.

Ето защо препоръчвам на екипите, занимаващи се с подбор на кадри, да се впишат в редиците на FarmVille и да проучат работните навици на фермерите.

Някой от тях може пък да се окаже достатъчно трудолюбив за вашето работно поле.

Е, за вас обаче остава най-трудната роля – да въодушевите дръзновено трудещите се на виртуалните поля и да ангажирате волята им за успех и трудолюбие с вашите проекти. Ако те са толкова интересни, толкова доходоносни, че си струва да търсят пчелата майка при вас, скоро време може вашата работа да се превърне в градината, която те съвестно ще прекопават.

Съдейки обаче по големия брой запалени по такъв тип виртуални игри си правя извода, че хората в днешно време не мислят, че реалната работа може да ги удовлетвори и обогати и се залъгват с виртуалната такава. Все пак старата мъдрост е в сила „Залудо работи, залудо не стой!“ и хората копаят ли, копаят... и когато стигнат заветното ниво 100 са удовлетворени и по своему щастливи – нещо, което явно им липсва в отношението и условията, които предлагат реалните работодатели днес.

Ето защо съветвам и работодателите да поиграят малко и докато кликат ли кликат, да помислят – какво да променят и как да привлекат желанието на хората за съзидателност и успех към техните поля.

* * *

Кога и с какво да почерпим в офиса
Какво да не правим във Фейсбук
5 правила за безопасност във Фейсбук

Коментирай