Видни „вещици“ събират шума и осиновяват дървета

01.11.2010г. / 09 55ч.
Аз жената
Видни „вещици“ събират шума и осиновяват дървета

Група „вещици“ изметоха в неделя следобед окапалите кестенови листа в Борисовата градина в София. Под шапките им можеха да се разпознаят известни актьори, сред които Ани Пападополу, Йоана Буковска, Стефка Янорова. Там бяха още художничката Станка Желева, проф. Валерия Фол и екипът на Списание 8. Имаше многобройни доброволци, сред които и немалко ученици.

Това бе не просто поредното оригинално отбелязване на Вси светии, а част от кампанията на Списание 8, „Вашият Градинар“ и Българския екологичен форум, подкрепена от Столична община, „Да спасим в суматохата кестените“.

Листата бяха събрани, тъй като това е най-ефективното решение срещу листоминиращия молец. Вредителят от години напада кестеновите дървета в София и те изсъхват малко след като са се разлистили. От Борисовата градина бяха извозени стотици пълни с шума чували, които ще бъдат компостирани.

В неделя акцията едва започна, за да продължи през цялата седмица от 1 до 7 ноември. Всеки може да помогне със събирането на шумата в градинката или пред блока си, като ще получи чували от Списание 8 или от районните инспекторати. Пълните с листа чували трябва да се оставят до кофите за смет. Фирмите по чистота ще имат грижата да ги отнесат до сметището с органични отпадъци.

Друга част от проекта включваше осиновяване на дърветата. Освен присъстващите актьори, дръвчета осиновиха Виолина Маринова, проф. Валерия Фол и много други.

Коментирай