„Аз, бLогинята“ – Милена Фучеджиева

10.12.2010г. / 15 38ч.
Аз жената
„Аз, бLогинята“ – Милена Фучеджиева

Наскоро се състоя премиерата на новата книга на Милена Фучеджиева - „Аз, бLогинята“. Книгата-дневник от блога на известната българка описва живота ѝ, раздвоен между Америка и България, което я превръща в своеобразен мост между тези два свята. Книгата представи Любен Дилов-син, а специално за присъстващите откъси от нея прочете актрисата Линда Русева.



„Милена, трябва да си много щастлива, че залата е препълнена, въпреки че в този момент протичат множество други събития. С избора на място за събитието стратегически присвоихме и аудиторията на Райна Кабаиванска за премиерата на операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини“ – пошегува се Любен Дилов-син с авторката и нейните гости. „За моя голяма радост почти винаги съм бил замесен в проектите на Милена Фучеджиева. Те са много различни, какъвто е и „Аз, бLогинята“. Тази книга, излязла от блога на Милена, носи усещането за разговор очи в очи с автора. Текстовете в нея са като клипове – формата, в която ще се развива занапред словесността. Това е правилният път не само в интернет общуването, но и в текстовете като цяло. Писането вече е бутиково занимание“, сподели с присъстващите Дилов-син. „Това е книга за емиграцията, не само физическата, но и душевната. На нас, българите, ни трябват такива четива и повече личности като Фучеджиева, защото когато емигрантите ни се завърнат един ден, рязко смущават българската действителност. Те ни срещат с реалността и ние постоянно се опитваме да ги настигнем. Нейните текстове подтикват към полемика, а в България не обичаме полемиките“, продължи Любен Дилов-син. „Отбелязал съм си едно изречение от книгата не с какво да е, а с петолевка, защото тя носи образа на Иван Милев. Намирам за сходно новаторството помежду им с Милена - „Аз, бLогинята“ е прекрасна смесица от фолклор и сецесион. Изречението, което съм си отбелязал, е: „Блажени са гъвкавите, защото никога няма да бъдат изкривени до неузнаваемост“ – Милена определено не е сред тях“, разкри Дилов-син.

От своя страна, Милена Фучеджиева разказа на присъстващите историята на кадрите, включени в направения от нея видеотрейлър на книгата. „Роклята, с която е облечено момичето от клипа, е всъщност роклята на прабаба ми. Тази рокля пропътува разстоянието от Америка до България през океани и много житейски събития. Сега вече си я прибрах в България. Историята ѝ е много дълга, така че тази вечер е и премиерата на роклята на прабаба ми“, разкри авторката за гостите на събитието. „Никога не съм мислила, че текстовете ми от блога, който създадох преди 4 години, един ден ще бъдат публикувани в книга. Тази книга ме доведе отново в България. Последната страница от нея е първата от новия ми български живот. Понякога приятели ме питат дали съм се завърнала окончателно – нищо никога не е завинаги. Завинаги е, когато дойде краят, а дотогава животът е пътуване, освен че е сън“, сподели Милена Фучеджиева.



Специално за гостите без предварителна подготовка и абсолютно произволно откъси от книгата прочете актрисата Линда Русева. Сред присъстващите на събитието бяха много близки и приятели на авторката. Партито уважиха още: певицата Ирина Флорин, Любомир Милчев-Денди, Владимир Левчев, журналистът Иван Бакалов, Мира Лазарова, актрисата Нели Топалова, журналистът Георги Тошев, Ефрем Ефремов, Мила Искренова, Чавдар Гюзелев, Евелина Кузмова и Людмила Желязкова.

Книгата „Аз, бLогинята“ е на книжния пазар от 7 декември.

Следва гостуване на Милена Фучеджиева в Пловдив на 21 декември в клуб „Петното на Роршах“ – Литературен клуб SPIRT & SPIRIT.

* * *

Милена Фучеджиева: Искам да правя всичко – интервю

Коментирай