Двуметрово златно яйце в „Александър Невски“

28.04.2011г. / 15 34ч.
Аз жената
Двуметрово златно яйце в „Александър Невски“

Ювелирната скулптура „Великденско яйце“ на пловдивския скулптор Георги Андреев бе официално представена в катедралния храм „Александър Невски“ в София. Двуметровото яйце е изработено от стомана със златно покритие и обсипано с кристални камъни в цветовете на дъгата.

„Яйцето е най-популярният символ на Великден по целия свят. Освен религиозния мотив, то символизира в много култури и началото на новия живот“, разказва скулпторът Георги Андреев. „Яйцето е в златист цвят, обсипано е с рубиненочервени кристали, символизиращи кръвта на Христос, а целият ансамбъл от кристални камъни в дванадесет цвята символизира дванадесетте апостола. На върха Яйцето е увенчано с кръст – символ на вярата и Христос“.

За приближаващия 24 май – празникът на славянската писменост и култура, г-н Андреев планира ситуирането на ювелирната скулптура пред входа на Българската църква в Рим на площад „Ди Треви“. През 2009 г. макет на яйцето в мащаб 1:10 беше представен на българската общественост в Рим и осветен в църквата „Св. Викентий и Анастасий“ от епископ Тихон в присъствието на българска делегация и други високопоставени личности.

Около две седмици преди Великден авторът Георги Андреев изложи друго свое уникално произведение – еднометровата ювелирна скулптураЦветница“. Изработена от иноксова стомана и украсена с 18 различни вида цветя, ръчно декорирани и оцветени по специална технология, скулптурата на Георги Андреев радва посетителите на катедралния храм вече повече от десет дни.

Ювелирните скулптури „Великденско яйце“ и „Цветница“ ще продължат да красят храма до края на тази седмица.

Прочетете още:

Коментирай