Отпуск от четвъртък

05.08.2011г. / 09 43ч.
Вергиния Генова
Отпуск от четвъртък

Идеалният вариант за вземане на отпуск е именно от четвъртък. Защото кривата на работния процес започва с пиков понеделник, в който се раздават задачи, определеят се срокове и норми; след това следва напечен и динамичен вторник; уморителна и досадна сряда и после градусът естествено от самосебеси започва да пада. Мислите отлитат повече към това какво ще се прави през почините дни и по-малко се въртят около работата.
Вземайки си отпуск от средата на седмицата и връщайки се отново в средата ще се адаптирате много по-добре към работата. Седмицата няма да ни се види безкрайно дълга след почивката. А ако се върнете в сряда или четвъртък ще сте пропуснали момента на раздаването на задачите, така че ще имате два дни да си проверите текущите мейли, да наваксате и да се настройте. Е, разбира навсякъде е различно, но може да наблюдавате кривата на работния оптимизъм във вашата фирма и да видите кога е най-напечено и точно тогава да се скатаете. Разбира се, ако сте по-отговорен човек можете да си свършите работата и да излезете в отпуск, след като знаете, че всичко, което зависи от вас е направено, така че да не се налага да товарите излишно колегите си и да се надявате, че и те ще ви върнат жеста. И не забравяйте в колкото  по-добра здравословна форма сте и колкото по-щастливи и удовлетворени сте от живота, толкова повече ще ви спори работата и ще имате по-добри професионални резултати.
Приятна работа и още по-приятна почивка.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
АЛя ( преди 11 години )
Ами тогава да се измисли нещо като изолатор :) за преди и след отпуска :) че то първо са едни мечти за ваканцията, после една депресия - със сигурност е време да има назначен във всяка фирма един психолог, че и психоаналитик, а на места и психиатър:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Глупости ( преди 11 години )
Сериозно ли си мислите ,че в БГ всички работят с компютри , мейли и др. подобни глупости? Повечето хора моментално се потапят в норми, напрегнати ситуации от които не можеш да се скриеш, или си единствената която може да свърши работата, защото колежката ти от същия ден е в отпуск... Та събудете се и не мислете, че хората ходят до службата. Повечето ходят да РАБОТЯТ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Northsouth ( преди 11 години )
Манагер,Помисли още веднъж, колко полезен ще е колегата, за колегите, които се опитва да работят, ако дойде в понеделник, след отпуска.Той е загубил скорост. Има нужда да рестартира, да види има ли промени някакви, докато го е нямало, и т.н. и т.н.Представи си че колегата трябва да свърши нещо, но другия колега, който може да му помогне е болен.Накрая на седмицата, бедния човек ще е изморен, фрустриран и убеден че трябва да си потърси друга работа.Така ще загубиш ценен работник от екипа си, което идва да каже, че все още си именно МАНАГЕР а не мениджър :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Manager ( преди 11 години )
Тази теза е много удобна, но е ужасна за бизнеса. Представям си излизащия в отпуска в четвъртък колега, колко е ефективен в предните 2-3 дни...да не говорим пък за четвъртък и петък след отпуската. Така дефакто го губим за още 5 дни. А и с тази си неефективност през това време ще дразни и опитващите да работят колеги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар