Колко шантави са дните Ви?

05.05.2005г. / 10 21ч.
Аз жената
Колко шантави са дните Ви?

На Гергьовден по кината в София тръгва българският игрален филм “Шантав ден”.
Създателите му са преминали през много шантави дни в очакване на премиерата на филма. Затова с право могат да кажат, че всеки край е едно ново начало – философия, която винаги помага след един шантав ден.

През този шантав ден едно младо момиче – загубва работата си, приятеля си и възможността да помогне на най-близкия си човек – нейния дядо. По всичко изглежда, че може би настъпва краят. Но в същия този ден, тя намира нещо много ценно – нова любов, която поставя едно ново начало!

За мнозина мисълта за правене на български игрален филм е шантава идея. За други, преминаването през шантави абсурди и постигането на една цел е шантаво приятно изживяване.

Защо Шантав ден? Шантав, защото всеки може да се идентифицира със случващото се във филма. Без преувеличения, всеки има дни, в които всичко сякаш върви не накъдето ни се иска и е приятно, когато в крайна сметка установиш, че всичко шантаво е трябвало да се случи, за да намериш онова, което истински търсиш.

Весела Казакова в “Шантав ден” е висока, слаба, с мургав тен и черна коса, чувствителна, художник по професия и по душа. За ролята си във филма Казакова споделя: “Този “шантав ден” за мен продължи един месец и аз вече не съм същата... и никога няма да го забравя.” Коста Цонев, който се превъплъщава в ролята на дядото, обича музиката, виното, домашното си коте и внучката си. За ролята си Коста Цонев казва: “По-добре щури, отколкото банално нормални!”.

Разказът на филма е шантаво приятен и забавен. Неусетно те пренася в шантавостта на случките на екрана и не усещаш как изведнъж е дошъл краят. Един шантаво приятен филм, с шантави събития, които обаче са толкова шантаво близки до живота ни, че в крайна сметка си казваме: “Да, и аз съм имал много такива шантави дни!”.

За шантавата приятност на “Шантав ден” говорят наградите, които е получил досега: награда на името на Въло Радев за ярък режисьорски дебют и наградата на СБФД на XXVІ фестивал на българския игрален филм “Златна роза”, гр. Варна – 2004 г., награда за най-добър оператор на български филм от VІІІ-мия Международен София филм фест, 2004 г., награда за операторски дебют на ІV-тия национален фестивал за операторско майсторство в памет на Димо Коларов “Златното око”, гр. Попово – 2004 г., награда за операторско майсторство на XXІX-тия международен фестивал за телевизионно творчество “Златната ракла”, гр. Пловдив – 2004 г. Филмът е участвал в конкурсната програма на XX-тия Международен кинофестивал в гр. Троя, Португалия и на Международния филмов фестивал в гр. Хайфа, Израел – 2004 г. “Шантав ден” е продукция на Геополи ООД, Българска национална телевизия и Бояна Филм ЕАД, с подкрепата на Национален филмов център.

Коментирай