Промяната чука на вратата – съвети от психотерапевта Йоана-Магдалена Илчева

02.12.2011г. / 12 01ч.
Ивет Лолова
Промяната чука на вратата – съвети от психотерапевта Йоана-Магдалена Илчева

Йоанна-Магдалена Илчева е психотерапевт, занимава се с дълбинна психотерапия, музика и аналитична психотерапия. В момента се подготвя за психоаналитик. Йоанна-Магдалена беше един от 13-те лектори на форум „Промяна“, състоял се на 26 ноември в София. Ето какво още разказа тя за промяната, специално за Az-jenata.bg.

Чисто положителни и чисто отрицателни промени
Във всеки отделен случай отговорът на този въпрос ще бъде различен. Винаги, обаче, трябва да помним, че промяната може да изглежда отдавна търсена, много ценна, много силно желана, а когато я постигнем, да се окаже, че не е точно това, от което имаме нужда. Има и обратните случаи, разбира се.

Съпротива или приемане
Колкото повече се съпротивляваме, тя толкова повече чука на вратата. Така че съпротивата не е най-доброто действие. По-разумно е човек да се опита да приеме това, което се появява като промяна, да се опита да го разбере, да го прегърне и оттам нататък процесът ще е много по-естествен. По този начин човек ще може да отсее кое от тази промяна му е полезно и има смисъл, и коя част от промяната сама ще отмине, за да продължи пътят му нататък.

Аз съм от хората, които вярват на древната мъдрост, че „Най-добрият начин да победим злото е като напредваме енергично в доброто“. Тоест да се съпротивляваме на промяната, ако тя не ни харесва, не ни върши никаква работа. Повече смисъл има да се опитаме да я разберем и да вземем най-доброто от нея.

Промяната изисква адаптация
Промяната е изконно заложена в нас, другото име на промяната е адаптацията. Ние неизбежно се променяме:

  • в отговор на външните промени;
  • заради взаимоотношенията ни с другите;
  • поради вътрешните ни психични и духовни преживявания.

Важно е дали промяната е търсена и целенасочена или насилствено ни се налага да се променяме. Когато промяната е насилствена и не сме готови за нея, не искаме да се променяме, процесът не е много плодотворен. Ако такъв вид промяна настъпи, тя е изкуствена. Виждаме какво се случва в момента в България – наслагване на ценности, нагласи към живота, които не са много близки към нашата култура и световъзприятие. Ако промяната е вътрешен процес, тогава е много по-успешна. Ако сами намерим пътя, по който искаме да се движим, тогава ще сме успешни и щастливи.

Съвет към читателите на Az-jenata.bg
Вярвам в промяната на индивида, не отричам необходимостта от социални промени. Поглеждайки себе си в огледалото, човек може да постигне най-голямата промяна. Променяйки себе си, човек променя и средата наоколо.

Вижте още:

Коментирай