"Георги и пеперудите" се представи пред героите си

09.06.2005г. / 09 36ч.
Аз жената
"Георги и пеперудите" се представи пред героите си

На 7 юни 2005 г. екипът на филма “Георги и пеперудите” организира премиерна прожекция в дома в с. Подгумер. Официални гости на премиерата бяха Нейно Превъзходителство баронеса Хенриет ван Линден, посланик на Кралство Холандия в България и Ян ван Лаар, Първи секретар на посолството, който е един от участниците във филма.

След прожекцията всички участвали в създаването на “Георги и пеперудите” се почерпиха с любимите неща на героите от филма – салам, вафли и Кока-Кола. Както самите участници във филма споделят, ако имат пари биха си купили точно това. Парите за почерпката са събрани от независими американски кинаджии по време на представянето му на Международния филмов фестивал “Сламданс” в САЩ. Това е фестивал, на който участват нискобюджетни продукции и няма да е пресилено ако кажем, че сумата, събрана за дома в с. Подгумер – 111 щатски долара – надхвърля бюджетите на някои от участващите във фестивала филми.

В началото на месец юни на Международния филмов фестивал в град Краков, Полша, “Георги и пеперудите” спечели наградата “Дон Кихот” на Международната федерация на кино клубовете (INTERNATIONAL FEDERATION OF FILM SOCIETIES – IFFS). Според журито филмът доказва, че “дори и изправени пред ужасяваща действителност, хората могат да намерят позитивните аспекти на живота. Добрите неща могат да се открият в живота, ако ги търсим. А освен тематиката и кинематографията е чудесна”. Краковският филмов фестивал се провежда от 1961 г. и събира в полския град едни от най-изявените имена в киното. “Георги и пеперудите” е високо оценен и от организаторите на филмовия фестивал в Карлови Вари, Чехия, където е включен в официалната състезателна програма. 40-тото издание на фестивала ще се проведе от 1 до 9 юли 2005 г. Филмът е селектиран и в официалния конкурс на международните филмови фестивали в Сараево, Йоханесбург, Ереван и др.

Успехите на “Георги и пеперудите” не могат да изненадат никой, който е гледал филма. Авторите му разказват една истинска история, пълна с енергия и оптимизъм, която, нека не е чудно, се развива днес и тук, в България. С похватите на документалното кино се представя една омагьосваща приказка за силата на човешкия дух, за мечтите и за желанието ни да се борим за собствените си мечти. “Георги и пеперудите” е продукция на АГИТПРОП и е един от най-успешните продуцентски проекти в България. Във финансирането му участват Националният филмов център и 7 световни телевизионни канала: Channel 4 (Великобритания), CBC (Канада), WGBH (САЩ), HOS (Холандия), SVT (Швеция), YLE (Финландия) и NRK (Норвегия). Носител е на много награди, включително най-голямата награда в света на документалното кино “Сребърен вълк”, Амстердам, 2005 г.

“Георги и пеперудите” може да бъде видян всеки ден в Euro Cinema, ЕБКЦ в София.

Коментирай