Три дами показват майсторско занаятчийство

08.02.2012г. / 10 32ч.
Аз жената
Три дами показват майсторско занаятчийство

Майстори на народни занаяти ще демонстрират своите творения и ръчни технологии за изработването им на втората сбирка на асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – А. Р. И. З.-7. Срещата на членовете и приятелите на Клуб А. Р. И. З. ще бъде на 9 февруари 2012 от 19,30 часа на познатия вече адрес – София, ул. „Кирил и Методий“78.

На сбирката всеки, който обича родните традиции, ще може да види традиционни шевици, тъкани декоративни ленти и ръчно изплетени аксесоари, дело на признати майстори, както и да опита таланта си в създаването на тези красиви творения под вещото ръководство на трите дами, които ще покажат творчеството си – Антоанета Толтукова-Хаджиперева, Мариета Недкова и Десислава Миткова.

Антоанета Толтукова ще представи на сбирката различни бодове и начини на украса с бродерия. Ще разкаже за шевиците, характерни за различните етнографски области и ще предложи комплекти за първоначално обучение по ръчна бродерия.

Мариета Недкова ще се включи с демонстрация на „тъкане на кори“ – стара текстилна техника за изработване на тесни, здрави орнаментирани ленти, служили за колани, пояси и декориране краищата на връхни дрехи. Ще предложи варианти за тяхното съвременно приложение.

Десислава Миткова пък ще покаже плетене на една кука – достъпна техника за изработване на покривки, чанти, елементи от облеклото и дори бански костюми.

Клубът на А. Р. И. З. и приятели бе основан на 19 януари 2012 г. и набира все повече приятели. Всеки втори и четвърти четвъртък на месеца там ще си дават среща хората, които са посветили живота си на страната си. Хората, които години наред работят за запазването и развитието на традициите в изкуството, занаятите, готварството и фолклора.

Антоанета Толтукова – Хаджиперева
Повече от 30 години тя е отдадена на българската национална шевица. От 1984 г. е член на ЗМНХЗ секция „Везба“. Нейни облекла със шевици има по всички континенти на земното кълбо – Испания, Франция, Япония, Австралия, САЩ, Бразилия, Кувейт. През 1992 г. завършва книгата си „Българска везба – традиция и съвременност“. Участвала е в национални и международни изложби в Япония, САЩ, Корея, Германия, Швеция, Бесарабия, Москва, Орешак и др. В рамките на прояви на „Клуб приятели на гоблена и шевицата“ на 14 декември 2005 прави самостоятелна изложба, а на 12 и 15 юни 2006 – ревю. С риза, изработена от нея излиза на сцената народния певец Стоян Борисов, хор „Бодра смяна“. С нейни тоалети са направили първите си стъпки на сцената млади изпълнители. Тя изработва традиционни български шевици от всички етнографски области на България. Използва кене като завършващ елемент на облеклата.

Мариета Йорданова Недкова
Майстор-занаятчия художествена обработка на кожа и художествени тъкани, член на ЗМНХЗ от 1987 г. и на Занаятчийската камара от нейното създаване. Носител на приза „Пазител на традициите – 2011 г.“ Правила е самостоятелни изложби в много градове на страната. През 2007 представя България на международния фолклорен фестивал в Silver dollar city – САЩ, а през 2010 на международния панаир на занаятите в Будапеща – Унгария. Ръководи занаятчийски курсове с деца, студенти от Национална художествена академия, безработни и хора с увреждания. Участва в демонстрации за популяризиране на народните занаяти в Национален исторически музей, Национален етнографски институт с музей при БАН, Регионален етнографски музей – Пловдив, АЕК Етъра, регионални исторически музеи в Перник, Радомир, Ихтиман.

Десислава Миткова – майстор на ръчно плетиво
Изработва облекла и аксесоари с всички техники на плетене – на една кука, на две и на обръч. Детските дрехи, изработени с тази техника, придобиват забавен и желан от малките вид. Могат да наподобяват костюми на известни фантастични герои или мили животинки. Удобни са за носене, защото правят движенията свободни. Създават чувство за комфорт. Плетивото е подходящо както за спортно и ежедневно, така и за официално облекло. Изработено фино и от подходящи материали, то е ценно допълнение към всеки тоалет. Може да се практикува в домашни условия, тъй като не изисква специално оборудване и машини. Предлага широко поле за творческа изява и носи естетическо удовлетворение. Ръчно изплетените аксесоари или декорации създават неповторим чар и уют в интериора.

Прочетете още:

Коментирай