„Жива кулинарна традиция“ гостува на Сопот

08.02.2012г. / 15 45ч.
Аз жената
„Жива кулинарна традиция“ гостува на Сопот

След старта на програмата „Жива кулинарна традиция“ в Поморие, балканският град Сопот е поредният домакин на националната младежка инициатива. Учениците от професионалната гимназия по туризъм „Ген. Владимир Заимов“ ще демонстрират пред гостите на събитието как се приготвят традиционни ястия от региона, като предварително са подбрали 10 от най-интересните рецепти. Стартът на кулинарната фиеста е в петък, 10 февруари 2012, в училищния ресторант с „вкусното“ име „Бон Апети“, а в журито е и шеф Пеньо Иванов, организатор на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза“.

Менюто на вкусната демонстрация включва „Сирене в гювече“ от Клисура, което ще приготви Мария Пейчева, „Коледна тавичка“ (Каравелово) – Миглена Андреева, „Каша от чушки (сиврия) от туршия“ (Иганово) – Мартина Бозукова, „Суван кюфте“ – Костадин Цанков, „Биди по свеженски“ – Деяна Димитрова и Марина Маринова, „Задушена скара по сопотски“ – Александрина Димитрова, „Яйца с картофи“ – Десислава Василева, „Задушени гъби по овчарски“ – Диана Мазакова, „Апетитка „Чернозем“ – Диана Мазакова и „Яхния със задушени сини сливи“ – Александрина Димитрова.

Младите таланти в кухнята са от 11-ти и 12-ти клас на гимназията, а на събитието ще присъстват и техните класни ръководители Мария Бакалова, Галина Каназирева и Мария Стоянова.

Гости на празника се очаква да бъдат кметът на община Сопот г-н Веселин Личев, представители на местния туристически и ресторантьорски бизнес, на общински структури и читалищни дейци.

Празничната програма включва още изпълнение на кукери – ученици от 9-и и 10-и клас, танцова фолклорна формация „Копсис“ към Професионална гимназия „Ген. Владимир Заимов“ с ръководител Христина Дамянова и ритуал „Трифон Зарезан“ – постановка на Училищен театър „Заимовец“ с ръководител Лидия Гърдева.

Демонстрациите, в които младежите ще покажат как се приготвят уникални за региона български рецепти, са част от програмата „Младежта в действие“ на Европейската комисия и „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7“ – А. Р. И. З.-7 – проект, който върви вече втора година.

Общо 6 са градовете, избрани да представят разнообразието от традиционни български рецепти, и след Сопот е ред на Видин, Враца, Сливен и Гоце Делчев. Общият брой на събраните рецепти е 300, като от тях от всеки регион бяха избрани 50, а след това – по 10.

Творчеството и професионализмът на младежите ще бъдат оценени от всички официално поканени гости на този вкусен празник. За приготвянето на уникалните регионални ястия младежите ще получат подкрепата на много от своите съученици.

Целта на проекта е да насърчи младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развие техния усет, талант и въображение, за да бъдат по-успешни в бъдещото си професионално развитие.

Прочетете още:

Коментирай