Чиста и зелена България – как е възможно

12.02.2012г. / 17 13ч.
Мария Дуковска
Чиста и зелена България – как е възможно

Разнообразните зелени и екокампании, които все по-често се подемат от различни медии и фирми, са прекрасна инициатива, но за съжаление с минимален ефект. Защо, ще попитат някои. Най-вече, защото всички тези благородни каузи да почистим България за ден-два, да променим облика на квартала, на града и в цялост на страната ни, са загубена мисия по презумпция.

Генералният проблем, който трябва да се реши е в манталитета и настройката за промяна на българското общество. Докато на почит е мисленето тип: „Моят дом е моята крепост“, всяка подобна зелена кампания ще бъде безсмислено и загубено време. Докато хората, които никога не са хвърляли и един фас на улицата, са единствените участници в тези благородни кампании, промяна няма да има. Истинската промяна, която ще направи България отново чиста и зелена страна, е тази в мисленето на 7-милионната ни нация.

Докато разделното събиране на отпадъците, хвърлянето на пликчето с боклук през балкона или прозореца на колата, са непонятни теми за 80% от българите, многобройните иначе каузи ще са абсолютно безсмислени. Промяната започва от теб, от нас, от всички, които живеем на тези 111000 квадратни километра. Промяната тръгва от децата, които се възпитават, до техните родители, баби и дядовци. Не спирайте да мечтаете за по-красива България, но това няма да се случи за един ден. Все още не.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай