Птицата на любовта е в топ 3 на конкурса за символ на София

13.02.2012г. / 16 11ч.
Аз жената
Птицата на любовта е в топ 3 на конкурса за символ на София

Всички сме чували израза „Влюбени като гугутки“. В деня на влюбените нека разберем защо гугутката е символ на обич, нежност и вярност.

Гнездяща само в населени места, симпатичната птичка с изписано герданче, винаги е била близо до хората. Открай време те забелязали, че гугутките формират двойки, които остават заедно цял живот. Фактът, че са моногамни, е удивителен за толкова дребна птица. Още по-впечатляваща е любовната игра на гугутките, която досущ наподобява тази на хората. Те впиват човките си една в друга и изглеждат като отдадени на страстна целувка. Но това далеч не е единствената проява на нежност и привързаност на партньорите. В студени дни, каквито имаме много напоследък, гугутките притискат телата си едно в друго и така се топлят. Всички тези особености правели впечатление на хората и птицата постепенно се превърнала в символ на любовта – истинската, вечната и нежна любов. Мелодичното й гукане допълва цялата картина и навява още повече романтични мисли.

Въпреки отскорошното си жителство у нас, гугутката се радва на покровителствено отношение от страна на хората. Сигурно заради миловидния си външен вид, приятния си глас и подчертано класическите семейни отношения.

Гугутката е един от претендентите за птица символ на София в конкурса на Българското дружество за защита на птиците, финансиран от фондация Америка за България.

Снимка: Димитър Градинаров

Прочетете още:

Коментирай