Филмови прожекции в институт „Сервантес“ представят "Жените в киното"

24.02.2012г. / 15 48ч.
Аз жената
Филмови прожекции в институт „Сервантес“ представят "Жените в киното"

За втора поредна година институт „Сервантес“ – София отбелязва 8-и март, международния Ден на жената, с филмовата поредица „Женско пространство. Разкази.“

Поредицата ще бъде открита на 5 март с дискусия на тема „Жените в киното“. Специален гост на дебата ще бъде Мартичка Божилова – продуцент на едни от най-успешните български документални филми („Георги и пеперудите“, „Проблемът с комарите и други истории“, „Момчето, което беше цар“ – реж. Андрей Паунов, „Коридор №8“ – реж. Борис Десподов и др.).

Прожекциите продължават до 8 март включително в тържествената зала на институт „Сервантес“ – София с вход свободен. Тазгодишното издание включва четири филма от Испания, с жени режисьори.

Планове за утрешния ден“ (Planes para manana, реж. Хуана Масиас, 2010 г.), отличен на филмовите фестивали в Монреал и Лондон, е историята на четири жени, съдбата на всяка от които ще претърпи радикална промяна в един единствен ден. Възможността за ново и по-добро начало е в ръцете им, но това означава и да скъсат с всичко свое, постигнато до момента.

Ничия сеньора“ (Senora de, реж. Патрисия Ферейра, 2009 г.) е емоционален разказ за обичаи и табута, под знака на които преминава цяло едно поколение испански жени.

В „Държавица“ (Paisito, реж. Ана Диес, 2009 г.) ще видим трагичните събития от Уругвай 1973 г. през личната история на Хави, 12-годишен и влюбен за първи път в живота си.

Великите географски открития и противоречивото влияние на Западната цивилизация в Америка са основната тема в „Дори дъждът“ (Tambien la lluvia, реж. Исиар Бояин, 2010 г.). Филмът е носител на 16 награди от филмови фестивали, включително Награда на публиката от Берлинале 2011, и още над 13 номинации. С него на 8 март ще бъде закрита филмовата поредица.

Прочетете още:

Коментирай