Как да поискате увеличение на заплатата от работодателя

06.03.2012г. / 20 12ч.
Нина Иванова
Как да поискате увеличение на заплатата от работодателя

В тежката финансова криза, в която се намираме, кой от нас не мечтае за повишение и по-висока заплата? За да се случи това обаче, трябва да си я поискаме и заслужим, иначе едва ли шефът сам ще предложи.

Няколко са триковете, които ще ви помогнат да си издействате по-висока заплата:

1. Поискайте повишение, не молете.

Никой няма да ви уважава, ако просите наляво и надясно пари и мрънкате колко много работите. Едва ли ще получите и наистина реално повишение. Поискайте личен разговор с работодателя и деликатно му обяснете, че заплатата ви отдавна не е променяна. Подчертайте приноса си в работата и това, колко стриктно изпълнявате задълженията си.

2. Борете се за нови предизвикателства и проекти.

Ако в работата ви изникне възможност за нов проект или работодателят иска да ви делегира нови отговорности, не се притеснявайте да пробвате. Действайте смело, покажете инициатива и ентусиазъм, и при първия удобен случай подчертайте, че работите по ОЩЕ един проект, освен регулярните ви задължения.

3. Изчакайте удобния момент.

Нали сте чували онзи израз, който почти всеки богат човек казва за успеха си: „Бях на точното място, в точното време“. И вие може да постигнете успех с шефа си, но издебнете перфектния момент, в който да поискате увеличение.

4. Покажете колко много печелите за шефа си.

Това е провокативен и леко арогантен трик, който е добре да приложите, само ако имате сериозен принос към приходите на фирмата. Направете таблица с разходите, които коствате на шефа си и приходите, които му донасяте. Крайното число нека бъде заплатата ви и подчертайте, че с подходящ стимул бихте работили още по-качествено и ефективно.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай