Амфетамини и стимуланти: новата „любов“ на наркозависимите деца на България

20.03.2012г. / 08 36ч.
Мария Дуковска
Амфетамини и стимуланти: новата „любов“ на наркозависимите деца на България

Хероинът е демоде, младите предпочитат амфетамини“, този извод направи бившият наркозависим и основател на терапевтичен център "Ново начало" Желяз Турлаков на провелия се преди дни форум „Здраве“. На организирания от „Горичка“ семинар 12 лектори изнесоха кратки презентации с тема здравето, как да го намерим и запазим, начините, по които те се справят.

Желяз бе един от поканените презентатори, като лекцията му неслучайно засегна проблема на хиляди българи и техните семейства – наркотиците. Социалният бич, който ни преследва толкова години, продължава да е тема на дневния ред, тъй като наркозависимите в България се увеличават главоломно.

Според доклада на Държавния департамент на САЩ за 2011-а година, в България има около 300 000 наркозависими, в които се включват и тези, които употребяват марихуана. Според българските институции, посочи за сравнение Желяз, те са не повече от 50 000.

Неглижирането на проблема, че видите ли, това си е основна грижа на наркомана, ни оставя в блато от проблеми. Основателят на наркокомуна и самият той бивш зависим, успял да намери своето „чисто време“ от дрогата, Желяз, потвърди страховете на много хора – пристрастеността има комплексен характер. От една страна за нея отговорност носят и социалните институции, но също така и здравните, и образователните, и разбира се, полицейските служби заради криминалните прояви на повечето зависими. Не на последно място е самият наркозависим.

Най-големият страх обаче остава този, че хората, които имат желание и възможности да се справят с наркоепидемията, стават все по-малко в България. Дотогава, броят на зависими ще продължава да расте, а сред най-употребяваните дроги ще се наредят синтетичните, като амфетамини и стимуланти, които са многобройни по вид и все по-трудно уловими от властите.

Снимка: Ивет Лолова

Прочетете още:

Коментирай