Разходки и слънчева светлина помагат да свикнем със смяната на времето

26.03.2012г. / 11 13ч.
Аз жената
Разходки и слънчева светлина помагат да свикнем със смяната на времето

Слънчевата светлина ще ни помогне по-бързо да се приспособим към смяната на времето, както и честите разходки навън.

Оказва се, че дневната светлина има мощен ефект върху биологичния ни часовник, особено при изгрев, съобщава в-к „Дейли телеграф“, цитиран от Dnes.bg.

Добър пример за ефекта на слънчевата светлина върху съня са инуитите, които живеят в Северна Канада. До неотдавна те са разчитали само на маслени лампи за осветление. Те спят по около 14 часа на денонощие през зимата, когато там е непрекъснато тъмно. През лятото, когато е постоянно ден, спят само по шест часа. Въпреки че почивката им тогава е с осем часа по-малко, те са много активни.

Съвременният начин на живот заедно с електрическата светлина водят до малко сезонни промени в съня ни въпреки голямата разлика в продължителността на деня през лятото и зимата. Ние обаче също постепенно увеличаваме нощната почивка през зимата, макар и не колкото инуитите, а с час-два, а през лятото я намаляваме без видимо отражение върху вниманието ни.

От друга страна внезапната загуба на един час сън, когато стрелките на часовника бъдат преместени напред, може да предизвика сънливост за няколко дни, докато се приспособим.

До голяма степен ефектът на дневната светлина върху съня се дължи на мелатонина, наричан също „нощен хормон“. Той всъщност не предизвиква съня, но ни казва кога да заспим и кога да се събудим. Производството му се изключва от дневната светлина или от яркото изкуствено осветление, особено ако е леко синкаво.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай