3 бабини съвета за боядисване на яйца

09.04.2012г. / 09 00ч.
Аз жената
3 бабини съвета за боядисване на яйца

Моята баба е на 67 години и откакто се помня все боядисва яйцата за Великден по един и същ начин. Тази година няма да боядисваме яйцата заедно, защото живеем много далеч една от друга, но определено ще направя няколко шарени яйца в бабиния стил, за да запазя и продължа нейната традиция и с моето дете.

Първото яйце винаги е червено и с него тя прави кръст на челото на всички деца и внуци около нея. После непременно има няколко яйца, върху които баба рисува кръст с църковна свещ, а после пуска яйцата в боята. Кръстът ще си личи, само ако го нарисувате върху много горещо яйце и задължително си опарите хубаво пръстите.

Втората техника на баба ми е, че слага листенце от цвете например индрише върху яйце и го увива в парче от стар чорапогащник, връзва стегнато и хайде пак в боята.

Третият начин на боядисване е използването на мрежичка. Първо боядисвате едно яйце дюс жълто, после изчаквате да изсъхне, увивате го в мрежа, връзвате здраво и го пускате в синята боя. Комбинациите от цветове винаги са ефектни. Става наистина много красиво!

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай