Роботи ни отменят в домакинската работа

08.05.2012г. / 21 48ч.
Аз жената
Роботи ни отменят в домакинската работа

Гледали сме в научнофантастичните филми за умни къщи и роботи, които вършат всичко в дома. Оказва се, че тези технологии не са толкова напред в бъдещето. Роботът АСИМО, който е „дошъл“ в София, може да ходи, да тича, да рита топка, да носи табла, да бута количка, да се здрависва, да говори и е способен дори да разпознава хора и предмети.

„Когато му казваш на глас, или чрез смартфона си, че искаш чай, и той вече веднъж научил къде е барчето или пък кухнята, ти го носи без нужда от повече обяснения или насоки. Това е заради способността му да запомня места и маршрути. А последното поколение роботи вече могат да тичат по-бързо и да изпълняват още по-сложни задачи – например да отварят бутилка и да наливат питие“, обяснява координаторът на презентацията за робота Жан Люк де Крае.

За да успеят хуманоидните роботи да се превърнат в пълноценен помощник на хората, било нужно да изминат поне още 15 години, съобщава DarikNews.bg. В момента удоволствието да си вземете робота да ви помага в домакинството ще ви струва доста солено – около 30 хил. лева.

Снимка: архив Аз жената

Прочетете още:

Коментирай