400 000 USD за пострадалите

15.08.2005г. / 18 29ч.
Аз жената
400 000 USD за пострадалите

Фондация КЕЪР България продължава предоставянето на оборудване и хуманитарна помощ за пострадалите от наводненията общини. Само за три дни, от 12 до 14 август, доброволците на хуманитарната организация доставиха по 500 пакета със санитарно-хигиенни материали за най-пострадалите райони – общините Криводол, Мездра, Роман, Белово и Велинград.

Днес, понеделник, 15 август, 500 пакета ще бъдат разпределени в Нови Искър и Горни Богров, а до края на тази седмица е предвидена доставка на пакети за общините Ихтиман, Горна Малина, Елин Пелин, Мирково, Ботевград и Костенец. Вчера и днес жителите на община Белово получиха и 5000 бутилки минерална вода от 6 литра, осигурени от КЕЪР България.

Общата стойност на пакетите, предназначени за дезинфекция и минимално ниво на санитарно-битова хигиена, е 75 000 лева. 10 000 литра белина, 10 000 литра кислол, 5 000 кг. прах за пране, 10 000 литра универсален почистващ препарат, 10 000 пакета тоалетна хартия, 10 000 хавлиени кърпи, както и други почистващи принадлежности за дома, ще бъдат раздадени на жителите на пострадалите от наводненията райони.

Средствата за помощта за пострадалите от наводненията райони в размер на 400 000 щатски долара са осигурени от Американската агенция за международно развитие (ААМР). За предоставянето на санитарните пакети КЕЪР България работи в сътрудничество с държавна агенция “Гражданска защита”.

От събота КЕЪР започна доставката на отводнителна техника, оборудване и екипировка. 20 моторни помпи и 15 лодки с извънбордов двигател бяха предоставени за използване на “Гражданска защита”. Планирано е до края на седмицата от средствата, отпуснати от Американската агенция за международно развитие, да бъдат осигурени още 60 моторни помпи, 300 комплекта дрехи за работа във вода, 12 леководолазни екипировки, 48 моторни триони и 50 химически тоалетни.

Успоредно с този проект, от 15 август КЕЪР България стартира мерки по дезинсекция, дератизация и векторен контрол в засегнатите от наводненията региони в областите София, Пазарджик, Враца и Смолян. Инициативата се финансира от Българско-американско общество във Вашингтон и нюйоркската фондация “Тианадера”. Стойността на помощта е в размер на 5000 щатски долара. Мерките ще бъдат изпълнени в тясна координация с Държавна агенция “Гражданска защита” и местните власти на засегнатите общини.

В следващия етап от работата си КЕЪР България ще се заеме с набирането на средства за ремонт и рехабилитация на пострадалите жилищни сгради в засегнатите райони.

КЕЪР работи в сътрудничество в националните и местните власти, мисиите на ООН за България, Агенцията за гражданска защита, Американската агенция за международно развитие, Българския червен кръст, Каритас и др.

Коментирай