Стотици еколози на протест заради спорните промени в Закона за горите

14.06.2012г. / 09 29ч.
Аз жената
Стотици еколози на протест заради спорните промени в Закона за горите

След като парламентът гласува вчера спорните промени в Закона за горите на второ четене , стотици еколози се събраха на протест в столицата и блокираха Орлов мост за около час. Причината за протеста е, че промените улесняват строежа на ски комплекси на територии от горския фонд, без промяна в предназначението на земите.

Природозащитниците твърдят, че с приетия вчера окончателно нов закон за горите ще се увеличи значително изсечената и застроена площ в защитените територии и горите, съобщава Dnes.bg.

„За първи път от Освобождението насам държавата позволява на трето лице да строи в чужда собственост без дори да плати обезщетение“, се казва в становище по Закона на коалицията от неправителствени организации, наречена „За да остане природа в България“.

Според еколозите държавата ще позволи да се изсичат двойно повече дървета над техния естествен прираст, което ще доведе и до намаляване на запасите от дървесина.

„Извинете ни за причиненото неудобство, но правим опит да спасим едно от малкото останали неща в България“, пишеше на друг плакат. Природозащитниците, скандиращи „Оставка!„, издигнаха още плакати с надписи: „Вън бетона от закона!“, „Гората е живот“ и „Долу Цеко от Алеко“ – лозунг, който често се забелязваше в протестите на екозащитниците от последните месеци.

По-рано вчера Тома Белев от природозащитната организация „Зелени Балкани“ каза пред Investor.bg, че екоорганизациите, обединени в коалицията „За да остане природа в България“, още утре ще внесат искане президентът да върне закона за доработка. Белев уточни, че ако президентът не наложи вето, природозащитниците ще подадат сигнал в Европейската комисия.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай