Младежи от цяла Европа успяха да преобразят библиотека на 80 години в Родопите!

18.06.2012г. / 10 45ч.
Аз жената
Младежи от цяла Европа успяха да преобразят библиотека на 80 години в Родопите!

Младежи от шест европейски държави поставиха началото на център за неформално образование и гимназиално училище, преобразявайки библиотека на 80 години в Родопите.

В рамките на един месец краткосрочният проект по Европейската доброволческа служба „Попътен вятър за нашето бъдеще“, събра младежи от цяла Европа с техни връстници от България в реализирането на дейности в полза на местната общност и бъдещето на Родопите.

„Попътен вятър за нашето бъдеще“ беше краткосрочен групов ЕДС, финансиран по Програмата Младежта в Действие, проект за социална интеграция на младежи в неравностойно положение, насочен към подкрепа на местната общност в района на село Арда, село Гудевица и Родопите като цяло. Настоящият проект е част от дългосрочната стратегия на организациите, членуващи в мрежата Ruckenwind, и представлява етап от стратегията, насочен към социалната интеграция на младежи в неравностойно положение по целия свят.

Проектът показа модел на работа и възможност за развитие в тази част на Родопите с подкрепата на доброволци от шест европейски държави.

Реализирането на проекта осигури среда за младите хора, участващи в него, да развият своите социални и ежедневни умения, да повишат мотивацията и самочувствието си. Да придобият знания и умения в области, които биха им помогнали за бъдеща лична реализация и допълнително усъвършенстване. И най-важното, да поставят началото на бъдещия център за неформално образование и гимназиално училище с много енергия и любов.

Продължителността на доброволчеството по проекта беше 31 дни, екип и участници 15 младежи от Финландия, Франция, Естония, Унгария, Италия и България. Дейностите се проведоха в с. Арда и с. Гудевица и включваха възстановяване на библиотека в НЧ „Бъдеще сега 2006“, практикуване на традиционни земеделски практики и изработване на документален филм за района, местната общност и работата на доброволците. Премиерата на филма произведен от доброволците се състоя по време на традиционния събор миналата година в село Арда. Публиката беше въодушевена и ръкопляска дълго на прекрасните кадри, показващи невероятните изживявания и голямата промяна, която реализираха всички младежи. В рамките на проекта беше заснет и видеоматериал, от който ще бъде монтиран документален филм, описващ проекта и участието на доброволците в дейностите в местната общност. Премиерата на филма ще бъде в края на месец септември.

В осъществяването на дейностите се включиха кметството, училището и читалището в село Арда, както и местното сдружение за устойчиво развитие. В рамките на проекта младежите от Европа се срещнаха с активни младежи от град Смолян, с които дискутираха възможностите за развитие и осъществяването на съвместни младежки проекти в бъдеще.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай