Най-четящото дете на Варна откри „Забавното лятно четене“ 2012 в града

18.06.2012г. / 13 32ч.
Аз жената
Най-четящото дете на Варна откри „Забавното лятно четене“ 2012 в града

В празник за децата от Игралница – занималница и руското училище се превърна стартът на инициативата на Столична библиотека и детския портал Az-deteto.bg „Забавното лятно четене“ 2012 във Варна.

Събитието беше открито от началник детски отдел на библиотеката във Варна Румяна Йовева.
Водещ беше актрисата Елица Матеева, която е посланик на четенето за Варна от миналогодишната кампания. Тя беше подготвила за децата много стихчета и приказна викторина.

Посланици на детското четене във Варна станаха местната детска авторка Райна Пенева, която разказа на децата за себе си и своето творчество, а те от своя стана я поздравиха с песничката по нейното стихотворение „Ало, ало слънчице“, която всички знаеха и изпяха с удоволствие. Журналистът и детски автор Елена Владова пожела на децата да прочетат повече от 178 книги с които третия посланик на четенето от Варна Микаела Димитрова, миналата година спечели приза Най-четящото дете за лято 2011.

Организаторите бяха приготвили много подаръци и изненади за децата,  а детският отдел на библиотеката получи като подарък книги за деца от водещи български издателства и електронен четец от нашите приятели от МТел.  Напълно безплатно от електронната книжарница на Мобилтел могат да се изтеглят всички книги, които са включени в задължителната програма за изучаване в училищата.

Телекомът работи активно за дигитализацията на всички учебници и учебни помагала.
Тази година като посланици на четенето към инициативата се присъединиха Ивайло Захариев и Стефка Янорова – известни български актьори и Маги Благоева – детски автор, те също бяха изпратили своите послания и автографи.

Следващите градове, на които „Забавното лятно четене“ 2012 ще гостува са Бургас и Стара Загора.
Инициативата на Az-deteto.bg печели все по-голяма подкрепа. Нейни партньори са Пенсионно осигурителна компания „Доверие“, МТЕЛ, издателствата за детска литература „Кибеа“,„ Инфодар“, „Сиела“, „Ентусиаст“ и „Кръгозор“, община Стара Загора и община Бургас.
Кампанията „Забавното лятно четене“ е с национално покритие и ще протече по време на лятната ваканция на учениците. Тази година срещи в библиотеките ще се проведат в следните градове: Русе, Плевен, Варна, Бургас и Стара Загора. При старта на инициативата  децата и техните родители бяха поканени да дарят на детските отдели на библиотеките книжките, които вече са прочели или израснали. Те ще бъдат разпределени по детските отдели на библиотеките партньори и техни клонове, които се нуждаят от книги.

През септември в резултат на онлайн читателския дневник ще бъдат определени „Най-четящия град“, „Най-четящото училище“и „Най-четената книга за лято 2012“.

"Забавното лятно четене“ се организира от детския портал Аz-deteto.bg, съвместно със Столична библиотека за втора поредна година. Целта на инициативата, която стартира на 1 юни и приключва на 17 септември,  е да популяризира четенето сред децата и учениците.  
През миналото лято свой онлайн читателски дневник попълниха 2167 деца от  общо 143 населени места. „Най-четящият град“ през лято 2011 е София, „Най-четящото училище“ е Увекинд, София,
Най-много книги беше прочела Микаела Димитрова на 11 години от Варна, а „Най-четената книга“ за Лято 2011 беше – „Пипи Дългото чорапче“ на великата Астрид Линдгрен.
 

Прочетете още:

    На откритата сцена „Охлюва“ в морската градина на Бургас Наталия Коцева – директор на РБ „П. К. Яворов“ даде старт на втората национална кампания „Забавното лятно четене“ 2012 в Бургас.

    Начело на инициативата застанаха кметът на Община Бургас, г-н Димитър Николов, който лично се ангажира Бургас да стане най-четящият град за лято 2012 и г-н Константин Гребенаров, който като дете е спечелил награда за най-много прочетени книги от библиотеката в Созопол. Той също призова децата да попълват своите електронни читателски дневници, за да победят всички останали градове.

    Посланици на детското четене в Бургас станаха и г-жа Милка Харизанова, ст. експерт по български език и литература РИО Бургас, местната детска авторка Стоянка Грудова, която смята, че децата ще четат повече ако им се забрани това, тя призова – Забранявам четенето на учебници!. Актьорът и поет Пейо Пантелеев, каза, че винаги си е мечтал да бъде посланик и за него е голяма чест да приеме този пост. Той изпълни на децата едно свое стихотворение и ги поздрави с цитат на Валери Петров.
    Организаторите бяха приготвили много подаръци и изненади за децата, а детският отдел на библиотеката получи като подарък книги за деца от водещи български издателства и електронен четец от нашите приятели от M-Тел. Напълно безплатно от електронната книжарница на Мобилтел могат да се изтеглят всички книги, които са включени в задължителната програма за изучаване в училищата.

    Телекомът работи активно за дигитализацията на всички учебници и учебни помагала.
    Тази година като посланици на четенето към инициативата се присъединиха Ивайло Захариев и Стефка Янорова – известни български актьори и Маги Благоева – детски автор, те също бяха изпратили своите послания и автографи.

    Празникът завърши с приказно дефиле на децата от театралната група на Общински детски комплекс Бургас.

    Следващият град, на който „Забавното лятно четене“ 2012 ще гостува е Стара Загора.

    Прочетете още:

Коментирай