Танцово-кулинарен сбор „Хороводци-хоротропци“ в Борисовата градина в София

22.06.2012г. / 10 02ч.
Аз жената
Танцово-кулинарен сбор „Хороводци-хоротропци“ в Борисовата градина в София

Водени от любовта към българските фолклорни традиции и тяхното запазване и популяризиране, Танцова формация „Български огън“, Национален кулинарен фестивал „Пъстра трапеза“, АРИЗ 7 и Столична община за втора поредна година организират Танцово-кулинарен сбор „Хороводци- хоротропци“, който ще се проведе на 23 юни 2012 г. (събота) от 11 до 16 ч. в Борисова градина (лятната сцена).

Желанието ни е да се съберем хоротропци от клубове и групи по народни танци и заедно да сътворим празник на бабините гозби, дядовите питиета, да пресъздадем обреди, свързани с тях, да се хванем на кръшно българско хоро, да го навием на няколко ката като бабината баница, и да запалим близки и приятели, познати и непознати с любовта си към фолклорното наследство.

Всяка година имаме и своята благотворителна идея. В първото издание на събора (2011 г.) от участниците и доброволни дарения на граждани, бяха събрани средства, благодарение на които бе осъществена мечтата на една българка посветила голяма част от живота си да съхрани и предаде на идните поколения песенното богатство на своя роден край. Така освен пъстра трапеза от български хора, бабини вкусотии, шумна веселба и дядови напеви, на бял свят се появи Първа книжка от сборника с автентични народни песни на баба Асена от родопското село Мугла – „Сарцено гори – не гасне“.

Тази година със събраните средства ще се закупят и засадят дъбчета в Борисова градина, срещу входа на неработещия от години басейн „Мария Луиза“, на място, на което наскоро за една нощ са умишлено унищожени дузина техни събратя. Дали извършителят ще бъде открит, не знаем, но ние, участниците в събора и гражданите на София ще покажем, че няма да позволим това да продължава да се случва в паркове и пространства, които принадлежат на всички ни. Поради отдалечеността на лятната сцена същинската акция по засаждане на дръвчетата ще се проведе на 27 юни (сряда) 2012 г. от 8.30ч., докато на 23 юни в края на танцово-кулинарния събор заедно, участници и граждани символично ще засадим дъб в близост до сцената.

Вярваме, че всички ние носим доброто и българското в себе си, само трябва да се намери правилният път и заедно да стигнем до него.

Предварителна програма на събора „Хороводци -хоротропци“:
11.00ч. Откриване на събора с кулинарната изложба приготвена от участниците.
Представяне сборник народни песни „Сарцено гори – не гасне“, издаден с подкрепата на участниците в „Хороводци – Хоротропци“ 2011 г., приятели и граждани
12.00ч. Изпълнения на танцовите групи и клубове
14.00ч. Урок по танци на открито.
14.30ч. Кулинарно-забавни състезателни игри.
15.00ч. Общи хора и танци.
15.30ч. Засаждане на дръвче от участниците в Борисова градина (зад сцената).
16.00ч. Закриване на събора.

По време на цялото събитие на разположение на малките ни приятели ще има рисувателно-занимателен пленер.

Снимка: Ивет Лолова

Прочетете още:

Коментирай