Ден на занаятите – Петровден в София с множество събития

28.06.2012г. / 17 44ч.
Аз жената
Ден на занаятите – Петровден в София с множество събития

Изложба „Дървопластика“, Ден на занаятите, Дни на Чикаго и „София-Чикаго блус маратон“ с Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд на ART Space, лятното кино на НДК, от 29 юни до 5 юли 2012 г.

На Петровден, деня на занаятите, на ART Space ще бъде открита изложба „Дървопластика“. От 29 юни до 6 юли ще могат да бъдат видени превъплътените в дърво арт усещания на Боян Александров, магистър по дърворезба, художник и преподавател. В пет работилници на пет различни занаята ще могат да се включат всички желаещи да се върнат към естествените материали и старите традиции. Ще ухае на дърво, глина, кожа и вълна... За всички и изкушени да опитат какво е да следваш жилите на дървото, Боян Александров и Катерина Бурова са приготвили длета и ценни съвети. Образци на овчарската, бароковата и ажурната дърворезба ще бъдат изложени за вдъхновение на начинаещите.

Технологии, запазени още от прабългарите ще покаже потомственият майстор Мариета Недкова. Тя работи с кожа и изработва плъсти. Член е на Задругата на майсторите и на Занаятчийската камара. Плъстите са вид нетъкан текстил – наименованието идва от думата сплъстявам. Прабългарите са използвали технологията при направата на юрти, подложки за седла, подплатяване на дрехи. Това е сравнително лесен занаят, защото за него не са необходими специални инструменти. Освен плъсти Мариета ще покаже и как се гравира кожа и какво можем да изработим от нея.

Глина и цветове се претворяват в красиви форми в ръцете на Катерина Костадинова. За да разкрие пълната технология на това изкуство, Катерина е подготвила на ART Space пещ за глинени изделия.

Маказ, каракачка и канатица са наименования на старите чипровски шарки. Как те да грейнат на тъкани бижута ще покажат на малки и големи сестри Чушкареви, пазителки на традициите от четири поколения. Когато тъкат не просто избират форми и цветове, а и втъкават смисъл. Маказ, означава ножица, но и пясъчен часовник. Каракачка е черноока булка. Канатица е крило, пеперуда и символ на вечния живот.

Майсторите не само ще издадат тънкости на занаятите си, но и ще изработят, всеки със своите средства, логото на ART Space – от кожа, дърво, глина и плъсти.

На 30 юни Кен Московиц, съветник по обществените въпроси в Посолството на САЩ в България, ще открие на ART Space Дните на Чикаго в София. Дните на Чикаго се организират от фондация „Приятели на Чикаго“, Столична община и Посолството на Съединените щати. Целта на събитието, което се провежда за втора поредна година в навечерието на 4 юли, националния празник на САЩ, е чрез създаване на граждански партньорства да се популяризира българо-американското сътрудничество и да се осигури обществена подкрепа за побратимяването на София и Чикаго. В кинопанорамата „Чикаго на американския екран“ са включени четири филма, свързани колкото с Чикаго, толкова и с общочовешката жажда за общуване с идеи, които могат да променят живота ни.

Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката, е фронтмен на софийската рокгрупа Подуене блус бенд. Свири на китара, хармоника и барабани. Китарист-блусар, певец и автор на песни, Васко Кръпката има неоценим принос в популяризирането на блус музиката в България. Една съвсем нова инициатива ще започне на ART Space на 30 юни. Адресирана е към любителите на набиращото скорост велодвижение. Неговите привърженици ще имат възможност да се включат в един щур и зарибяващ проект – Семинар за градски велоактивности на сдружение Велоеволюция. Това първо по рода си обучение ще продължи и на следващия ден с теория и практика на Градското велосипедиране. В програмата на ART Space може да видите още романтичната комедия „A dona dа historia“, в рамките на фестивала Tudo Brasil и прожекция на „Аве“ на режисьора Константин Божанов. Програма 29 юни – 5 юли 2012 г.:
29 юни, петък, Петровден – ден на занаятите 17:00 Ч. Откриване на изложба „Дървопластика“ на Боян Александров

17:00 ч. Работилници Дърворезба, Кожарство, Плъсти, Тъкани бижута, Керамика и малка пластика – древни традиции и съвременни интерпретации на българските занаяти Цена за участие в една работилница: 7 лв. семеен билет за една работилница: 13 лв. цена за участие във всички работилници: 15 лв. семеен билет за всички работилници: 25 лв.

Фестивал Tudo Brasil представя: 21:30 ч. Родриго Санторо в романтичната комедия A DONA DА HISTORIA – 2004, 84 мин. Режисьор: Даниел Фильо, с английски субтитри, вход свободен

30 юни, събота 11:00 ч. Семинар за градски велоактивности на сдружение Велоеволюция – първо по рода си обучение за градски велоактивисти. По време на обучението ще имате възможност да се запознаете с други „като вас“. Теми: градското велосипедиране на теория и на практика, създаване на брошура за безопасно придвижване с велосипед в града, замисляне на вело акция и получаване на знания и умения, за да се проведе наистина! Вход свободен

19:00 ч. Красавицата и звяра – куклена постановка на Театрално ателие „Шило“, 45 мин. Режисьор: Анатолий Божинов
Участват: Анатолий Божинов и Варвара Панкова „Красавицата и звяра“ – една позната история, но пресъздадена с чувство за хумор и много комични ситуации. Разбира се между Звяра и останалите персонажи има конфликт, но сцените са по-скоро забавни, отколкото драматични. Спектакъл, който забавлява и деца и възрастни. цена на билетите: 5лв. семеен билет: 13 лв.

Дни на Чикаго - вижте тук програмата

1 юли, неделя, 11:00 ч. Семинар за градски велоактивности на сдружение Велоеволюция, вход свободен

5 юли, четвъртък, 21:30 ч. – Анжела Недялкова и Ованес Торосян в АВЕ – България, 2011, 86 мин. Режисьор: Константин Божанов
Докато пътува на автостоп от София към Русе, Камен среща 17-годишната Аве, която е избягала от къщи. При всяко ново прекачване по пътя Аве измисля нови истории за двамата, които разказва на спътниците им и с тях предизвиква все по-големи неприятности на Камен. Въвлечен без да иска в това приключение, Камен започва да се влюбва в неуловимата Аве. цени на билетите: 5/3 лв.

Снимка: Ивет Лолова

Прочетете още:

Коментирай