Калифорния забрани гъшия пастет заради жестокост към животните

02.07.2012г. / 13 26ч.
Аз жената
Калифорния забрани гъшия пастет заради жестокост към животните

До полунощ на 7 юли 2012 г. ресторантите в Калифорния ще могат да сервират легално гъши пастет. От утре деликатесът е забранен, а нарушителите ще бъдат глобявани с хиляди долари. През 2004 г. Арнолд Шварценегер подписва закона, но прилагането му е отложено за осем години – срок, нужен на най-големият производител в страната на гъши и патешки пастет да преустрои бизнеса си.

Ресторантите са огорчени от забраната, защото френският деликатес се радва на голяма популярност сред клиентите, като в последните дни до забраната продажбите се увеличили няколко пъти и дори в магазините се образували огромни опашки.

Това е единственият такъв закон в САЩ, докато в много страни в Европа считат гъшия пастет за продукт на нехуманно отношение и отдавна е забранен.

Дженифър Феарин от организацията „Хуманно общество“ казва, че поддържа закона заради насилственото угояване на птиците. Те се хранят с помощта на тръбичка, за да може черният им дроб да нараства, което е абсолютно безчовечно. Вследствие на това птиците получават жестоки травми в гърлото, кръвоизливи и общо влошаване на цялото им състояние.

„Насилственото хранене на младите птици до степен, когато те практически се пръскат от мазнина, а после вземането на черния им дроб, само за да се нахрани човек, е просто ужасно“ – коментира Бев Морис, ресторантьор от Калифорния.

Законът има и своите противници, които го наричат „абсурден“ и са готови да използват „вратички“, за да продължат да го предлагат в менюто. Една от тях се нарича „донеси черния дроб в нашия ресторант“. Клиентът си носи черен дроб и срещу определена цена готвачът го приготвя.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
anonim ( преди 11 години )