Връчват за трети път наградите „Пазител на традициите“

03.07.2012г. / 11 48ч.
Аз жената
Връчват за трети път наградите „Пазител на традициите“

Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А. Р. И. З.-7) стартира за трета поредна година единствената национална кампания в подкрепа на българските традиции – годишните награди „Пазител на традициите“ 2012, които ще бъдат връчени на официална церемония на 14 ноември 2012 г.

Мащабната инициатива, целяща да отличи хората и компаниите, оставили трайни следи в развитието и съхраняването на българските национални традиции, и тази година ще се проведе под патронажа на кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова.

Своята подкрепа са заявили и редица влиятелни личности и организации, като еврокомисар Кристалина Георгиева, Българската туристическа камара, Ротаракт Клуб София – Средец, Институт за правни изследвания, Национален дворец на децата, Фондация „Извори на капански фолклор и занаяти“, както и редица местни организации, читалища и културни деятели.

Тази година националната кампания ще включва и редица събития, които ще ангажират общественото внимание към постиженията на творците, занимаващи се със занаяти, фолклор и кулинария. Кръгла маса и фотоконкурс са част от националната кампания на А. Р. И. З.-7 в подкрепа на българските занаятчии, фолклорни дейци, художници и кулинари. Церемонията по награждаването ще бъде предшествана от кръгла маса на тема „Традициите – история и бъдеще“, посветена на историята и традициите, в която се очаква да вземат участие както институции, отговорни за опазването на културното ни наследство, така и организации и личности, развиващи дейности и проекти в тази насока. Тържествен концерт на националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ ще се състои по време на връчването на престижните статуетки.

В рамките на инициативата А. Р. И. З.-7 обявява старта и на фотоконкурс „Пазител на традициите“. В него могат да участват албуми, изпратени на имейл contest@pazitelnatradiciite.com между 19 юни и 19 август 2012 г. Одобрените албуми ще бъдат публикувани в профила в социалната мрежа Facebook на „Пазител на традициите“ след преглед от екипа на А. Р. И. З.-7 и жури.

Наградите „Пазител на традициите“ са основани от председателя на А. Р. И. З.-7 Павлин Петров, и организатора на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза“ Пеньо Иванов през 2009 г. През 2011 г. призове бяха връчени в 4 категории – „Занаяти“, „Изобразително изкуство“, „Фолклор“ и „Кулинария“, като номинираните бяха разделени в две групи.

Снимка: Организаторите

Прочетете още:

Коментирай