Конференция в София срещу трафика на жени и проституцията

10.07.2012г. / 09 37ч.
Аз жената
Конференция в София срещу трафика на жени и проституцията

Българско женско лоби (БЖЛ) и Европейско женско лоби (ЕЖЛ), най-голямата коалиция от неправителствени организации в Европа, работеща за равнопоставеност на половете и правата на жените, организират на 13 юли 2012 г. (петък) в София конференция на тема "Трафик на жени и проституция: български и европейски перспективи". Конференцията, насочена към повишаване на чувствителността по проблематиката ще даде възможност на политици, експерти и граждански организации да дискутират връзките между трафика на жени и проституцията, да представят анализи и данни от България и Европа, както и да обсъдят опита в различни страни от ЕС.

Мирия Василиаду, Координатор за борба с трафика на хора към ЕС ще открие конференцията. Наскоро приетата Стратегия на ЕС за борба с трафика на хора за периода 2012 - 2016 г. (EU Strategy towards the Eradication of Trafficking in Human Beings) отчита половата обвързаност на трафика и подчертава факта, че трафикът е резултат и условие за неравнопоставеността между жените и мъжете и представлява насилие над жените. Данните на Европейската Комисия от септември 2011 г. потвърждават публикуваната от ООН статистика: жените и момичетата са основните жертви на трафик на хора, а три четвърти от регистрираните жертви на трафик с цел сексуална експлоатация са жени и млади момичета.

Българско женско лоби и Европейско женско лоби възприемат проституцията като форма на насилие над жените, която спира постигането на равнопоставеност на половете, и настояват ЕС и страните-членки да изработят и приемат обща стратегия за изкореняване на насилието над жените и проституцията. "Липсата на европейски и национални политики срещу насилието над жените създава условия за повишено търсене и съответно снабдяване с нови и нови жени и момичета, жертви на трафик, с цел проституция и секс туризъм", казва Илиана Балабанова-Стойчева, Председател на БЖЛ и член на Борда на ЕЖЛ. "За да спрем трафика на жени е нужно от най-високата политическа трибуна на ЕС и на страните-членки, в т. ч. и на България да се говори за проблема и да се търсят възможности и алтернативи за жените, попаднали в капана на проституцията. Трябва да се повишава чувствителността по темата чрез кампании, но и чрез обучение за правата на жените и равнопоставеността на половете, както и да се приемат и налагат санкции за сводниците, а защо не и за ползвателите на секс услуги".

Представители на най-високо ниво от България - Министерство на правосъдието, Министерство на вътрешните работи и от други институции ще представят законодателството, политиките и практиките в България за борба с трафика на хора и проституцията. Конференцията ще даде възможност и да се представят различните тенденции за справяне с проблема в други европейски страни като Швеция и Франция. Български депутати от ЕП също ще присъстват на конференцията за да изразят своето виждане и своите очаквания за борбата с трафика на хора като форма на нарушение на правата на човека и насилие над жените.

Кампанията на ЕЖЛ "Заедно за Европа свободна от проституция" (Together for a Europe free from prostitution), която към момента е подкрепена от 33 члена на ЕП, също ще бъде представена по време на събитието на 13 юли. Конференцията ще завърши с покана към участниците две седмици преди началото на Олимпийските игри в Лондон да подкрепят кампанията на ЕЖЛ срещу толерирането на проституцията по време на спортни събития "Спортувай. Играй честно... Кажи "НЕ" на проституцията".

Програма:
Петък, 13 юли 2012
Информационен център на ЕС, гр. София, ул. "Московска" 9

9.00 Откриване

9.10 - 9.40 Трафикът на хора и ЕС
Мирия Василиаду, Координатор за борба с трафика на хора към ЕС

9.40 - 10.00 Трафикът на хора и Република България
М-р Цветан Цветанов, Министерство на вътрешните работи на РБ
М-р Диана Ковачева, Министерство на правосъдието на РБ
Антоанета Василева, Главен секретар на Комисията за борба с трафика на хора на РБ

10.00 - 10.30 Европейско женско лоби и борбата с трафика на жени с цел сексуална експлоатация
Пиерет Папе, Координатор проекти към ЕЖЛ

10.30 - 11.00 Дискусия

11.00 - 11.30 Моделът на Швеция в борбата с проституцията и трафика на хора
Саймън Хагстрьом, Инспектор, Полицейско управление - Стокхолм, Швеция

11.30 - 12.00 Ситуацията във Франция
Гегори Тери, Генерален секретар на Движението "Дом за всеки", Франция

12.00 - 12.20 Българските евродепутати срещу трафика на хора
Мария Неделчева, Европейска народна партия
Антония Първанова, зам. председател на Групата на Алианса на либералите и на демократите в Европа
Ивайло Калфин, Прогресивен алианс на социалистите и демократите

12.20 - 12.50 Дискусия

12.50 - 13.00 Закриване

13.00 Пресконференция и представяне на видеоклип на ЕЖЛ
"Спортувай. Играй честно... Кажи "не" на проституцията: Покажи червен картон на проституцията по време на спортни събития"

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай