Кои дейности помагат при стрес

10.07.2012г. / 10 04ч.
Снежана Проданова
Кои дейности помагат при стрес

С твърде много амбиции, малко възможности, голяма конкуренция, много задължения и една нервна система, която да посреща всеки удар, често ставаме жертви на стреса. Предотвратяването му може да изглежда невъзможно, пък и в известна степен излишно заради т. нар. „позитивен стрес“, но за да запазите психическото и физическото си здраве, е важно да го овладеете.

Стресът изпълва тялото ни с хормони, отслабва имунната ни система и има пряко влияние върху някои хронични заболявания. Затова ако искате да спите и дишате спокойно и сърцето ви да не пропуска удари, спрете за момент и се замислете над това как да преодолеете самите себе си.

В борбата със стреса правилата не са универсални за всички, затова сами трябва да решите как да действате. При всички случаи, физическото натоварване е добър начин да се отърсите от излишните емоции и да се отдадете на тялото си. Хранете го с плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти и му спестявайте многото захар, кафе, мазни храни, особено когато не изпитвате глад.

Осъзнайте собствените си сили и не си поставяйте недостижими цели. В професионален план е по-добре да правите малки, но сигурни крачки, вместо да прескачате собствените си възможности. Не позволявайте на негативни емоции да властват в съзнанието ви, а поработете над самовнушението си. То е най-верният ви помощник, когато трябва да излезете от силно емоционална ситуация.

Открийте това, което ви отпуска и кара да забравяте ежедневните тегоби. Плетете, тичайте, свирете на музикален инструмент, рисувайте, медитирайте, танцувайте... Посветете известно време на себе си и си намерете някакво хоби.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай