Крахът на третия райх

08.09.2005г. / 13 58ч.
Аз жената
Крахът на третия райх

Не малко филми са правени по Втората световна война. Почти всичките са изключително впечатляващи със своите истории, пресъздаващи ужаса от войната и страданието на хората. "Крахът на третия райх" представя Втората световна война от съвсем нова гледна точка. Последните часове на Фюрера и неговите най-верни генерали са пресъздадени на големия екран по изключителен начин от режисьора Оливер Хиршбигел. За първи път в немски филм Хитлер е главното действащо лице, което предизвика много вълнения не само в Германия. Определено това е филм, който трябва да гледате!

БЕРЛИН, 20 Април 1945 година – Хитлер (Бруно Ганц) се е оттеглил в системата от бункери под Германското канцлерство. Траудъл Юнге (секретарката на Фюрера) спи в своята стая, дълбоко под земята. Внезапно е събудена от трусовете на артилерийският огън. Врагът се приближава.

Руската армия затваря кръга около Берлин. Столицата е превърната в купчина камъни. Разгромът на Германия е неизбежен. Само шепа войници продължават да се сражават по улиците на града, подкрепяни от гражданската милиция и децата от "Хитлерова младеж". Едно от тези деца – 13 годишният Питър с гордост е унищожило два руски танка. Докато градът гори над тях, Хитлер и неговият министър на пропагандата Йозеф Гьобелс продължават да вярват в крайната победа. Битката за всяка къща продължава. Червената армия се приближава все повече и повече. Скитащи "отряди на смъртта" от SS върлуват по улиците на Берлин и линчуват всеки, който заподозрат в "предателство".

Бруно Ганц е първият избор на Хиршбигел за ролята на Хитлер. Режисьорът му изпраща сценария и копие от книгата на Фест. Ганц гледа филма на Пабст, в който театралният актьор Албин Шкода играе Хитлер. Филмът го убеждава, че наистина е възможно да изиграе ролята на диктатора. “Обикновено гледам и търся несъответствия с оригинала, но това беше ролята на живота за Шкода. И аз гледах този Хитлер, разбирайки, че това не е пародия, това е истинска актьорска игра. Възможно е да се доближиш до това ужасно същество, което е бил Хитлер, използвайки нечия фантазия. За мен това беше решаващият фактор, за да осъзная, че това е възможно” споделя актьорът Бруно Ганц.

Коментирай