Експо Аичи 2005

09.12.2005г. / 09 51ч.
Аз жената
Експо Аичи 2005

Темата на българското участие на ЕКСПО 2005 беше “България – мъдростта и даровете на природата за здравето, пълноценния живот на човека и толерантното съжителство”. Участието в ЕКСПО 2005 беше уникална възможност светът да види България в цялост – като страна с красива и щедра природа, която е на път да заеме своето достойно място в Обединена Европа. Представянето на България в Аичи в значителна степен допринесе за укрепването на взаимноизгодните връзки със страната домакин Япония и опознаването на двата народа.

Националният ни павилион бе разположен на площ от 324 кв. метра в централната част на изложението, до павилионите на Италия, Испания, Германия, Франция, Турция, Гърция. Посетителите имаха възможността да разгледат една оригинална експозиция, която ангажира всички сетива. Посетителите успяха да се запознаят и с шест характерни природни продукта за България, а именно мед, билки, кисело мляко, вино, маслодайна роза, минерална вода. Посетителите се редяха на опашка между 30 и 60 минути. Фасадата на Българския павилион беше сред най-предпочитаните за заснемане на предавания на живо. Посетителите на ресторанта се редяха с часове за да опитат киселото мляко и сладоледа с розова есенция.

През последния месец, изложението постави рекорд в посещаемостта. На ден идваха над 250 000 души. На 17 септември ЕКСПО 2005 АИЧИ посрещна 20 милионния си посетител. Световното изложение беше официално закрито на 25 септември с пищна церемония, на която бяха поканени над 2500 гости в това число и Императорското семейство. Събитието се проведе в EXPO Dome и беше излъчено по националната телевизия на Япония.

Междувременно Пловдивският панаир кандидатства да бъдем домакин на Световно изложение през 2012 година. Темата на изложението, която предлагаме е: “Преосмисляне на историята – бъдеще от миналото”.

Коментирай