Нов български роман

16.12.2005г. / 14 22ч.
Аз жената
Нов български роман

До днес името Калин Илиев се свързваше главно с театъра. Той се наложи през последните години на сцените в страната и чужбина с оригиналната си и предизвикателна драматургия. Първият му роман обаче – “Последният пощальон” – бележи своеобразен връх в досегашното развитие на автора. Подобни книги имат дълбока и хуманна мисия, не се появяват често и безпричинно на преситения книжен пазар.

“Последният пощальон” е еднакво приближен до реалността и фантазното. Повествованието поддържа любопитството ни до края с типичните за плутовските романи премеждия по пътя, в случая – из Зелената къща. Тази ярка, модерна приказка се поглъща наведнъж. Тя е четивна, сладкодумно разказана и увличаща, със запомнящи се образи и – внимание! – едно светло послание, така необходимо на днешния човек. “Последният пощальон” ще донесе на читателите от всички възрасти не само забава и наслада от четенето, но и просветление.

Калин Илиев е роден през 1956 година в Габрово. Автор е на приказки за деца и възрастни, пиеси за драматичен и куклен театър. По-известни негови заглавия са: “Ключът”, “Приказка за края”, “Приказка за обърканото царство”, “Пикльото”и “Една конска сила”, поставени на сцените на Театър на Българската армия, Театър “София”, Драматичен театър “Н.О.Масалитинов” – Пловдив, Драматичен театър “Сава Огнянов” – Русе, Централен куклен театър – София, Драматичен театър “Рачо Стоянов” – Габрово, Българска национална телевизия и други. Негови произведения са реализирани в редица чужди страни – Германия, Румъния, Македония, Словения, Словакия, Украйна, Австрия. Носител на наши и международни отличия за драматургия.

“Последният пощальон” е първият роман на автора, спечелил конкурс на Национален център за книгата и издаден от “Фондация за българска литература” и “Издателска къща Жанет 45”.

В момента в София се играят две пиеси на Калин Илиев. “Приказка за обърканото царство” в Централен куклен театър и “Една конска сила” в “Театър София”.

Коментирай