Започва новият сезон на „Пъстра трапеза на гости на моя град“

Шарена софра и баница-гигант ще очаква посетителите на „Пъстра трапеза на гости на моя град“ в столичния район „Витоша“

16.03.2013г. / 15 24ч.
Аз жената
Започва новият сезон на „Пъстра трапеза на гости на моя град“

Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза“ ще започне пътуването си за пета поредна година с празник в столичния район „Витоша“, съобщиха организаторите от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А. Р. И. З.-7). Единственият пътуващ фестивал, който показва на живо българските кулинарни, фолклорни и занаятчийски традиции, гостува на район „Витоша“ в София на 24 март 2013, неделя, с подкрепата на район „Витоша“-СО и Народно читалище „Братя Миладинови-1917“.

Началото на празника е от 10,30 часа, мястото е градинката при колелото на трамвай 5 в кв. „Княжево“, и по традиция ще стартира с конкурсната кулинарна изложба на ястия от региона. На шарената трапеза може да участва всеки, като приготви гозба по традиционна рецепта, а журито ще отличи участниците в няколко категории: за най-добра етновизия на щанд, визия на ястие, автентична рецепта, оригинална рецепта и десерт.

Кметът на район Витоша Стойко Дуков, който е ветеран по участия в кулинарния фестивал „Пъстра трапеза“, отново е подготвил изненада за гостите. След като се включи в миналогодишното издание на фестивала в София през септември с таратор „Бойко Борисов“, салата „Фандъкова“ и каварма „Барозу“, сега кметът отново ще почерпи всички с баницата-гигант на чичо Сашо от Владая. На празника през септември м. г. тестеният деликатес с диаметър 1,5 м. бе една от най-вкусните атракции на празника.

Организаторите са подготвили и други изненади, сред които са ВИП-гостите и професионалните готвачи, които ще приготвят любимите си рецепти на живо в професионалната кухня на шеф Пеньо Иванов.

Няма да бъде пропусната и традиционната богата фолклорна програма, която в ритъма на народната музика ще направи празника още по-незабравим.

Майсторите на народни занаяти, голяма част от които през тази и миналата година гостуваха на Клуб „А. Р. И. З.-7" (срещите там са всеки втори и четвърти четвъртък, а адресът е София, ул. „Кирил и Методий“ 78), ще демонстрират тайната на съхранилите се през вековете традиции.

За най-малките е традиционният пленер за детски рисунки на кулинарна тематика „Рецептите на баба“. Организаторите припомнят, че до 27 март е и крайният срок за изпращане на творби за Националния конкурс „Рецептите на баба“. В него може да участват деца до 14 години, като условието е да нарисуват любими моменти и гозби от кухнята на мама, баба и т. н., и да ги изпратят, придружени с описание, име, възраст адрес и телефон на адреса на Националния дворец на децата в София (бул. „Александър Стамболийски“191).

Коментирай