Проституцията у нас

09.02.2006г. / 00 44ч.
Аз жената
Проституцията у нас

Какво знаем за проституцията? Защо има проституиращи? Насила ли го правят? Това интересува ли ни?

За да отговорят на тези въпроси, Фондация "Български център за джендър изследвания" са направили проучване на тема “Нагласата на българина към платените сексуални услуги”. В шест града в страната са интервюирани 86 души, разделени на две групи. Първата група включва лица, предоставящи платени сексуални услуги, а втората, ползващи или ползвали такива.

Отговорите са анализирани според възраст, пол и образование. Мнозинството от проституиращите са под 18 години без завършено средно образование. Нуждата от пари и липсата на друга алтернатива за работа е основният мотив за практикуването на платения секс. Следват отговори, свързани с принуда от страна на семейството и приятелите. Двама отговарят, че това е нещото, което искат да правят, а друг анкетиран смята, че по този начин може да замине за чужбина.

Най-често услугите на посредник изпълняват пазачите или барманите в заведението. Възможно е да получите информация и от някои таксиметрови шофьори. Почти всички анкетирани ползват контрацептиви, когато са “на работа”, макар половината да уточняват – “не винаги”. Съществуват случаи на насилие от страна на клиентите.

Често срещано явление е клиентът да пожелае “нерегламентирана” услуга, която се отхвърля от страна на проституиращия или се спазарява на много висока цена. Мнението на хората продаващи плътски удоволствия е, че у нас трябва законово да се регламентират секс услугите. По този начин ще спре договарянето чрез сутеньор, няма да се създават конфликти с полицията, както и ще спре проституцията на малолетни.

От втората група анкетирани 50 % са ползващи или ползвали плътските услуги. Повечето са мъже от всички възрастови групи, най-често със средно образование. За платената любов биха заплатили най-малко 10 лв., но не повече от 200 лв. Всички ползват контрацептиви. Клиентите в повечето случаи не се интересуват “дали услугата се предоставя доброволно” и дали проституиращия не е жертва на трафик. На въпроса “необходимо ли е да се регламентират услугите?” 56 % са дали положителен отговор, което би допринесло за по-високата хигиена на проституиращите и отпадане на риска от заболявания. Също така по този начин ще се осъществява лекарски контрол и част от средствата ще влизат в бюджета на страната.

Становище на Фондация "Български център за джендър изследвания"

Представителите на Българско женско лоби, в качеството си на пълноправни членове на най-голямата женска неправителствена организация в Европа – Европейско женско лоби, считаме, че приемането на закон за проституцията в България ще е в разрез с етичните норми на обществото. Решаването на този проблем трябва да се базира на представително изследване (каквото все още няма) и осъществяване на реален публичен дебат. Практиките на специалистите от гражданския сектор сочат, че причините за избора на много млади български момичета и жени в България да проституират са основно икономически. Тежкият преход и липсата на адекватни мерки от страна на държавата са също сериозни причини. Според нас, решаването на проблема с проституцията трябва на първо място да се обръща внимание на спазването на човешките права и едва след това на условията, които биха улеснили работата на органите на МВР или би довело до попълване на държавната хазна.

Легализирането на проституцията е начин да се оформи нов легален бизнес и легитимно сексуално предприемачество, което е фактор за увеличаване на детската проституция.

Според нас, трябва да се приеме последователна политика за гарантиране на социално-икономическите права на гражданите, на равните възможности на всички за достъп до образование, здравеопазване, на един адекватен стандарт на живот в България. Именно спазването на тези стандарти ще доведе до достойно членство на България и на всеки български гражданин в Европейския съюз.

Приканваме всички организации и граждани, заинтересовани от тази тема, да изкажат своето становище.

Коментар: Отговорът на въпроса “Трябва ли да има закон за проституцията” е еднозначен и не подлежи на коментари. Да, трябва да има Закон за проституцията. Тук няма да изтъквам други доводи, освен следните 3:
1) Забраната на проституцията представлява нарушаване на човешките права – на мъжете, които търсят секс услуги и на проститутките, които желаят да упражняват тази професия (излишно е да казвам, че сексът е физиологична необходимост)
2) Дори да бъде забранена, проституцията пак ще съществува, но контролът над нея ще бъде много по-труден
3) Ако бъде забранена – веднага ще бъде организирана подписка за нейното разрешаване и легализиране – и в крайна сметка резултатът ще е същия – приемане на Закон за проституцията.
(Забележка – искам да отбележа, че са налице организации, предимно феминистки, които се опитват да нарушават човешките права, да нарушават принципите на правото, да манипулират общественото мнение, да защитават организираната престъпност – като се обявяват против приемането на Закон за проституцията – крайно време е Прокуратурата да вземе мерки срещу такива организации ).
Иван Крендев, 33 г., Президент на Световната организация на мъжете

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
БОНБОН ( преди 11 години )
НЕ САМО ,ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕГАЛИЗИРА-ДА СЕ ОБЯВИ ЗА ЗАКОННО НЕЩО НЕЗАКОННО И НЕМОРАЛНО , А ТРЯБВА ДА СЕ ЗАВИШИ РАЗМЕРА НА НАКАЗАНИЯТА ЗА СВОДНИЦИТЕ. ЗА ПРОСТИТУТКИТЕ СЪЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДВИДИ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ. ТЕ РАЗВРАЩАВАТ МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ , А ФИЗИОЛОГИЧЕСКАТА ПОТРЕБНОСТ МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ ТРЯБВА ДА ЗАДОВОЛЯВАТ В СЕМЕЙСТВОТО СИ , ЗА ДА НЯМА РАЗВОДИ И ИЗОСТАВЕНИ И ГЛАДНИ ДЕЦА , А ДЕЦАТА ДА СЕ ОТГЛЕЖДАТ ОТ ДВАМА РОДИТЕЛИ. ПРОСТИТУТКИТЕ ДА ОТИВАТ ДА РАБОТЯТ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО- АКО ИСКАТ РАБОТА ПОЧТЕНА ВИНАГИ ЩЕ НАМЕРЯТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15 rate up comment 0 rate down comment
Ясен ( преди 11 години )
Що за безпардонност е да се твърди: "Отговорът на въпроса Трябва ли да има закон за проституцията е еднозначен и не подлежи на коментари." Разбира се, че подлежи на коментари. Всичко подлежи на коментари, камо ли подобни предложения, целящи да узаконят факта, че всичко в България се продава, включително жени и мъже... Моето мнение е, че от евентуално легализиране са заинтересовани мутрите и сутеньорите, които отдавна искат да легализират мръсния си бизнес. Като шефове на публични домове те пак ще бият проститутките и ще ги карат да работят за жълти стотинки, но вече ще се изкарват за "почтени" бизнесмени и ще си спестят много операции по пране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 12 rate down comment
анатолий бецов ( преди 11 години )
Искам да ви уведомя че проституцията и Мафията както Тереоризма в целият свят никой не може да ги спре готов съм да дам пресконференция пред всички неправителствени организации на тема Проституциа-Органежирана престъпност-и Тереоризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 12 rate down comment
Северин ( преди 11 години )
Нито съм против, нито съм за.Не искам нищо да пиша тук Имам намерение да се свържа лично с БЦДИ с подробно обяснение на моята "неопределена" позиция по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 23 rate down comment
наталия ( преди 11 години )
вижте всички политици и всички хора дори самата полиция само пречат на жени като мен ..да аз съм *** ,по собствено желание ,не крада не убивам и некарам никой насила да прави каквото и да е !просто предлагам удоволствие и от това искарвам пари .с тези пари храня моето семейство с тези пари имам много по-добър стандарт на живот и затова обичам моята работа за мен тя не е срамна просто за жалост е незаконна.много искам да стане законна и да съм спокоина за себеси да има правила и регламенти ,д НЕ СЕ ЧУДЯ КОГА ЩЕДОЙДАТ ДА МЕ РЕКЕТИРАТ ПОЛИЦАЙ ИЛИ ДРУГИ ОЩЕ ПО ИНТЕРЕСНИ СТРУКТОРИ.ТОВА ИСКАХ ДА КАЖА И СЪМ МНОГО ВЪСМУТЕНА ИМА ВСЕЕ ПАК ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ПРОСТО ДАНО СИ СВЪРШИРАБОТАТА НЯКОЙ ДЕН ----КАКТО В МНОГО ДРУГИ СТРАНИ!ПОЛИЦИЯТА И ПОДЗЕМНИТЕ БОСОВЕ СА ТЯСНО СВЪРЗАНИ С МОЯ БИЗНЕС ТЕ ЖИВЕЧТ ОТ ТАКИВА КАТО МЕН БЕЗ НИКОЙ ДА ИМ ИСКА СМЕТКА ,ЗАТОВА НЯМА ЗАКОН ЗА ЛЕГАЛНА ПРОСТИТУЦИЯ В БГ АКО ИМАШЕ ВМЕСТО ДА СИ ПЛАЩАМ НА ТЪМНИ ФИГУРИ ЩЯХ ДА СИ ПЛАЩАМ ЧЕСТНО ДАНЪЦИ И ДА ИМАМ ПРИНОС КЪМ ПО-ДОБРАТА ИКОНОМИКА В БГ --А ТАКА ИМАМ ПРИНОС КЪМ ПОРМОНЕТО НА ПОЛИЦАЙТЕ И МУТРИТЕ И ПОВЯРВАЙТЕ СТАВАТ ВЕЧЕ ДОСТА АЛЧНИ! ТОВЕ Е МОЯ КОМЕНТАР АКО СЪМ ВИ ДОСАДИЛА СЪЖ.НО СЪМ МНОГО АФЕКТИРАНА ТОВА Е НАЧИНА КОЙТО ПОНЕ МАЛКО МЕ УСПОКОЯВА ДА ИЗРАЗЯ МНЕНИЕТО СИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота