Безопасен Интернет

11.02.2006г. / 00 38ч.
Аз жената
Безопасен Интернет

На 7 февруари тази година се отбеляза Денят на безопасния Интернет, който е част от програмата на ЕС за насърчаване безопасното ползване на Интернет и нови on-line технологии “Safer Internet plus”.

Разработена е за борба с незаконното и нехуманно съдържание на информация в мрежата. Програмата включи горещи линии за “нежелани” сайтове и проекти, разясняващи начините за филтриране и оценка на съдържанието, както и организира световен “блогатон” (уеб-базиран маратон). Това е електронна страница, на която всеки може да остави посланието си, да даде предложение, както и да предостави конкретна информация за незаконно уеб-съдържание.

В Интернет преследването са се включили 95 организации от 36 страни. Отворени са 21 горещи линии, в резултат на които само в Испания са разследвани 37 случая на нарушения и 1700 души са поели наказателна отговорност. Част от обвиненията са били притежание на нелегален софтуер и незаконно копиране на филми, документи и музика.

“Safer Internet plus” е третата част на многогодишния План за действие за по-сигурен Интернет на ЕС, одобрен на 9 март 2005г. Програмата разполага с бюджет от 148 млн. евро и ще завърши през 2008 г.

Коментар от Виктор Любенов:
“Както казва министър Стефан Ламбов Данаилов: “Пиратството ограбва!””, без да знае какво означава това... Но, щом ЕС плаща...

Коментирай
Здраве и красота