София диша 2013 окуражава хората да откажат цигарите

Кампанията на Европейската комисия ще подкрепи отново кандидатурата на София и Югозападен регион за „Европейска столица на културата 2019“ и ще мотивира младите хора да направят първа крачка към Европа без тютюнев дим

02.08.2013г. / 14 01ч.
Аз жената
София диша 2013 окуражава хората да откажат цигарите

Кампанията на Европейската комисия „Екс-пушачите са неудържими” си партнира отново с мултижанровия фестивал „София диша“ с цел да окуражи младите хора да направят първа крачка към живот без цигарен дим. Фестивалът ще стартира с екологична тематика под заглавие“Екоморфози” и ще се опита да мотивира хората да изберат здравословния начин на живот и активността. Фестивалът „София диша“ е част от културния календар на Столична община и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за „Европейска столица на културата 2019“.

На 4-ти август в неделя от 16:00 до 21:30 ч. в София на специалния щанд на „Екс-пушачите”, разположен на ъгъла на ул. „Цар Иван Шишман” и ул. „Ген. Паренсов”, посетителите на фестивала ще получат подробна информация за това какви са предимствата на живота без тютюнев дим, а за най-мотивираните ще има и специални подаръци със знака на кампанията. Всички ще имат възможност и да се запознаят с уникалния дигитален инструмент iCoach, който Европейската комисия разработи за целите на кампанията.

Тази година фестивалът ще бъде още по-мащабен и ще включва редица инициативи в различни квартали на столицата. „София диша“ се провежда за четвърта поредна година, като превръща четири улици в централна София в пешеходни зони в четири последователни недели, предлагайки на посетителите разнообразни артистични дейности като кино, театър, танци, музика, екология и много други.

Голям брой пушачи в ЕС използват iCoach като инструмент, който да им помогне в борбата с цигарите. Отчетената успеваемост при хората, които са се регистрирали в iCoach, за да откажат цигарите, е 37%1, което представлява делът на участващите, които са се самоопределили като непушачи след 3-месечен период на участие в програмата.

Европейската комисия обяви, че от началото на инициативата през 2011 г., над 380 000 европейци са се регистрирали в кампанията „Екс-пушачите са неудържими”, което представлява огромна крачка напред по пътя към целта да се помогне на половин милион души да се откажат от вредния навик до края на 2013 година.

Друг голям успех за Европейската комисия по пътя към целта Европа без тютюнев дим е партньорската инициатива „Откажи цигарите с Барса”, която стартира през месец декември 2012 г. До момента програмата е привлякла над 72 000 футболни фенове в борбата с цигарите чрез напътствията си от страна на играчи на ФК Барселона, треньори и персонал.

Коментирай