Френски енолог ще консултира винарна Телиш

07.03.2006г. / 10 45ч.
Аз жената
Френски енолог ще консултира винарна Телиш

Световноизвестният френски енолог Мишел Ролан стана ексклузивен консултант на винарна “Телиш” и ще работи по осъществяването на нов проект, който включва:

    • Засаждане и отглеждане на около 200 хектара нови лозя
    • Построяването на нова изба на площ от 5 500 кв. м
    • Произвеждане на висококачествени червени вина.

Началото на съвместната работа се поставя с въвеждането на нов начин за рязане на съществуващите лозята, който повишава качеството на гроздето. “Моята цел е да подобрим начина на отглеждане на лозята, за да получим най-доброто грозде и като резултат да се получи по-добро вино”. Според изпълнителния директор на винарна “Телиш” Жаир Агопян, “основната цел на проекта е да се създадат вина, които да конкурират водещите световни марки на международния пазар. Единственият начин да се гарантира високо качество на виното е да разполагаш със собствени лозя и добра изба”.

В момента Мишел Ролан консултира повече от 100 винарни в 12 страни по света. Определят го като модернист, роден във Франция, но притежаващ американски дух, на който се дължат предприемаческите му способности. Характерното за Ролан е приложението на технологиите за получаването на добри вина. Своя успех Мишел Ролан обяснява с постоянния си стремеж към съвършенство. За него проектът в България е още една крачка по пътя към създаването на най-доброто вино. За българското вино г-н Ролан споделя: “Дегустирал съм много български вина и смятам, че повечето са атрактивни – притежават всички компоненти, необходими едно вино да се превърне от добро в много добро. Сред екипа на “Телиш” усетих желанието да произвежда висококачествени вина и това бе една от причините да започна работа с “Телиш”.”

Коментирай